Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw in Utrecht

Van Sijpesteijnkade 25
3521 AH, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1912
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514459
Type: Gebouw

Omschrijving van gebouw

Inleiding

In 1912 naar ontwerp van L. Verbeek van der Sanden tot KANTOOR verbouwd ouder woonhuis, gesitueerd aan de voormalige Leidse Rijn.

Het aan de straatzijde gesitueerde bouwdeel van drie bouwlagen is geplaatst voor een ouder, bij de verbouwing behouden deel.

De voorgevel is opgetrokken in neo-classicistische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand met vierkant plattegrond, drie bouwlagen en plat dak. De gepleisterde voorgevel met natuurstenen plint heeft vier vensterassen tussen vijf zware Dorische pilasters van de kolossale orde. Originele voordeur met bovenlicht met kroonlijst en deurkalf met eierlijst. Houten schuif- en draaivensters met roede verdeling, die per bouwlaag afnemen in hoogte, elk venster geaccentueerd door vensterbank en kroon- lijst. Gevel beeïndigd door zware kroonlijst fries met trigliefen en metopen onder zware, vooruitstekende gootlijst op consoles.

Interieur met duidelijk niveau-verschil tussen voor- en achterhuis. Onder meer met oorspronkelijke betimmering op begane grond in zware neo-renaissancestijl, trappenhuis, in dezelfde stijl, met glas-in-lood verlichting, geprofileerde deuren en vensters en stucplafonds, op de verdieping diverse stucplafonds en schouwen.

Waardering

Tot kantoorpand verbouwd ouder huis, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf voorbeeld van een pand met een voorgevel in neo-classicistische bouwstijl opgetrokken met interieurdetails in neo-renaissance uitgevoerd. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de oude uitvalsweg langs de Leidse Rijn.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt