Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Poortgebouw joodse begraafplaats in Utrecht

poortgebouw
star star star star (1)
Zandpad 2
3552 TJ, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1889
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514447

Omschrijving van Poortgebouw joodse begraafplaats

Omschrijving

POORTGEBOUW van de Israëlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts), opgenomen in symmetrische opzet op rechthoekige plattegrond en met één bouwlaag onder pannen zadeldak tussen tuitgevels op uitgebouwde schouders en nok evenwijdig aan de straat. Het poortgebouw is in rode baksteen, met gele bakstenen banden, opgetrokken, boven een gepleisterde plint. De voorgevel is zeven traveeën breed, die behoudens de poortdoorgang uit zes door rondboogvormig afgesloten spaarvelden zijn ingevuld. Bij de woning links, zijn drie spaarvelden met een deur en twee met schuifraam en alle met bovenlicht bezet. In de kop van de drie blinde spaarbogen rechts komt een sieranker voor. De spaarbpogen worden onderling door een muizetandfries ter hplaatse van de aanzetstenen met elkaar verbonden De poortdoorgang wordt afgesloten door een ijzeren hek en houten poort. Boven de poort een hardstenen boog, met hebreeuwse inscriptie en zwikken met motief van brandende fakkels.

Interieur van de aula met ziende kap gedragen door geprofileerde houten spitsboogspanten en ijzeren trekstangen. Wanden en kozijnen met houten betimmering. Poortdoorgang eveneens met ziende kap met spitsboogspanten met ijzeren trekstangen.

Waardering

Poortgebouw waarin beheerderswoning en aula van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaarde Nederlands-Israëlitische begraafplaats. Tevens van belang als herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeente in Utrecht.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Poortgebouw joodse begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (1)
    Poortgebouw joodse begraafplaats Poortgebouw joodse begraafplaats
    Zandpad 2, Utrecht, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    Ik zag laatst dat er in de kil linksboven een paar dakpannen weg zijn. Dat kan veel schade opleveren als dat niet snel gerepareerd wordt!
In de buurt