Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Utrecht

Albert Neuhuysstraat 1
3583 SP, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1923
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en T 1923 J. en Th. Stuivinga
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514427
Type: Woonhuis

Omschrijving van woonhuis

Inleiding

WOONBLOK van 42 FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga in Amsterdamse Schoolstijl.

Omschrijving

Woonblok, met telkens zes woningen per trappenhuis, verdeeld in vijf verschillende type woningen. Het woonblok is evenwijdig geplaatst aan een soortgelijke reeks aan de Rembrandtkade, tezamen een ensemble vormend. De onderkelderde flats hebben grotendeels drie bouwlagen, bij de hoekblokken is de derde bouwlaag verticaal bekleed met pannen. Het gehele blok heeft met pannen gedekte schilddaken. In baksteen en hout opgetrokken gevels, met een basement met in donker baksteen uitgevoerde horizontale banden. De trappenhuizen zijn als halfronde erkers over de verdiepingen uitgebouwd (aan de uiteinde van het bouwblok in hout uitgevoerd) en hebben boven rondboogvormige deuren, aan weerszijden honingraatvormige ramen. Ter plaatse van de verdiepingsvloeren zijn in het trappenhuis telkens, door roede ingedeelde, meerstrooksvensters geplaatst. De meerstrooksvensters zijn veelal van nieuwe kozijnen voorzien. In de kap per travee een dakkapel en schoorsteen. Achtergevel in sobere stijl uitgevoerd, met houten balkons.

Interieur met ruime hal, waaromheen de diverse vertrekken zijn gesitueerd.

Voorts in diverse vertrekken nog schoorsteenmantels aanwezig. De portieken hebben nog de originele betegeling en betimmering.

Waardering

Reeks van 42 flatwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van in Amsterdamse School stijl gebouwde flatwoningen, voorts als onderdeel van oeuvre van de gebroeders Jan en Theo Stuivinga. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging en ensemblewaarde in relatie met het soortgelijke bouwblok aan de Rembrandtkade. Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de vroege geschiedenis van de volkshuisvesting uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Tags: gebouwen, woonhuizen,flatgebouw,appartementengebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt