Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Utrecht

Rembrandtkade 52
3583 TR, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1923
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en T 1923 J. en Th. Stuivinga
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514426
Type: Woonhuis

Omschrijving van woonhuis

Inleiding

Complex FLATWONINGEN in opdracht van woningbouwvereniging `Het nieuwe Woonhuis' gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga in Amsterdamse Schoolstijl.

Omschrijving

Bouwblok van 42 FLATWONINGEN, met telkens zes woningen per trappenhuis, onderverdeeld in vijf verschillende types woningen. Het complex is evenwijdig geplaatst aan een soortgelijke reeks aan de A. Neyheusstraat. De onderkelderde flats hebben grotendeels drie bouwlagen, bij de hoekblokken is de derde bouwlaag verticaal bekleed met pannen. Het gehele blok heeft schilddaken gedekt met pannen. Geheel in baksteen opgetrokken gevels, met een basement met in donker baksteen uitgevoerde horizontale banden en plaatselijk een beschieting. Ter plaatse van de trappenhuizen halfronde erkers welke aan de uiteinden van het blok in hout zijn uitgevoerd. Rondboogvormige deuren, gesitueerd onder de erkers, aan weers- zijden honingraatvormige ramen. De vensters zijn vernieuwd. In de kap per travee een dakkapel en schoorsteen. Zowel links als rechts een met beschieting hoger opgetrokken bouwdeel onder schilddak. Achtergevel in sobere stijl uitgevoerd met houten balkons.

Indeling van de plattegrond met verschillende typen woningen, elk interieur met een ruime hal, waaraan de vertrekken gesitueerd zijn. Voorts in diverse vertrekken nog schoorsteenmantels aanwezig. De portieken hebben nog de originele betegeling en betimmering.

Waardering

Reeks van 42 FLATWONINGEN van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van sterk door Amsterdamse School stijl beïnvloede vormgeving en als vroeg voorbeeld van flatwoningen en voorts als onderdeel van het oeuvre van de architecten Jan en Theo Stuivinga.

Tags: gebouwen, woonhuizen,flatgebouw,appartementengebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt