Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Paviljoen in Utrecht

Wilhelminapark 65
3581 NP, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514405
Type: Gebouw

Omschrijving van Paviljoen

Omschrijving

In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect G. van der Gaast. Het pand is uitgelegd op een plattegrond van twee in hoofdvorm en ten opzichte van elkaar verschoven rechthoekige bouwmassa's, ter vervanging van de oorspronkelijke melksalon in het Wilhelminapark. Het theehuis is gelegen tegenover de centrale vijver, omsloten door plantsoen.

Het eenlaags gebouw is uitgevoerd in baksteen met ten dele gepotdekselde houten gevels, onder een rieten kap. Deze verspringt in hoogte ter plaatse van het middenbouwdeel dat als torenelement met een samengestelde kap de beide bouwdelen verbindt. Diverse vensters met door roeden ingedeelde draairamen en onder een bovenlicht (veelal ruitvormig, van het type wiebertje).

Interieur naar ontwerp van architect Brouwer met Amsterdamse Schoolkenmerken en diverse Afrikaanse motieven, ondermeer met tegeltableau's en diermotieven.

Waardering

Theehuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor een theehuis kenmerkende in landhuisstijl-achtige bouwvorm met detailleringen van de Amsterdamse Schoolstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming als bijzondere uitdrukking van landelijk verpozen in een lommerrijk en stemmige omgeving als het Wilhelminapark. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: horeca-instellingen,theeschenkerij,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Paviljoen
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt