Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zomerhuis Ter Weide in Utrecht

Hogeweide 1a
3541 BC, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514296
Type: Boerderij

Omschrijving van Zomerhuis Ter Weide

Omschrijving

ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van de boerderij gelegen en eveneens met de voorgevel naar de weg gekeerd.

Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder met tuile du Nord belegd zadeldak tussen topgevels. Voorgevel in detaillering en materiaalgebruik gelijkwaardig aan die van de boerderij. Gevels met opvallend uiterlijk onder meer door gebruik van natuursteen, rood geschilderde voegen, gebosseerde hoekblokken, sierankers, geglazuurde vensterbanken en tegeltableau's voorstellende vrouw met koe en man met paard. In de voorgevel begane gronds twee schuifvensters met boogvelden met gekleurde baksteen patronen. Bijna alle vensters hebben luiken. De zolder bevat een samengesteld raam. In de schoorsteen, die van een dekplaat is voorzien zijn ook natuurstenen blokken verwerkt.

Waardering

Zomerhuis van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van traditionele architectuur met markante detaillering. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een redelijk gaaf boerderijcomplex.

Tags: agrarische gebouwen,zomerhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zomerhuis Ter Weide
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt