Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Beheerderswoning in Utrecht

Maliesingel 74
3582 AB, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1872
Publicatie: 20010517
Rijksmonument ID: 514278
Type: Woonhuis

Omschrijving van Beheerderswoning

Omschrijving

Tot DIENSTWONING verbouwde T-boerderij, in 1873 naar ontwerp van A. Tepe, met alleen het woongedeelte nog intakt. De moderne aanbouwen aan de achterzijde zijn van ondergeshikt belang. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en tussen trapgevels ingeklemd zadeldak, met nok evenwijdig aan de straat. Geheel in baksteen opgetrokken gevels, met drie traveeën brede voorgevel met tot Vlaamse gevel opgetrokken middenrisaliet eindigend met trapgevel met venster. Alle vensters in oorsprong zesruitsvensters. Vernieuwde deur in middenrisaliet. Geveldecoratie voorts ondermeer met siermetselwerk, nissen, sierlijsten, ijzersmeedwerk en dergelijke.

Het pand behoorde tot het terrein van het Hieronymushuis, maar is daarvan afgesplitst, op het achterterrein staan nu garages die in de plaats gekomen zijn van de bij de boerderij behorende stal.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in neo-gotiek opgetrokken woning en als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het Hiëronymushuis. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Beheerderswoning
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt