Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonwinkelpand, meermalen verbouwd ouder pand met voorgevel met interieur met stilistische ontlening aan het werk van S. van Ravesteyn in Utrecht

Oudegracht 255bis
3511 NM, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1911 (gevel)
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514271
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonwinkelpand, meermalen verbouwd ouder pand met voorgevel met interieur met stilistische ontlening aan het werk van S. van Ravesteyn

Oudegracht 255

Inleiding

WOONWINKELPAND, meermalen verbouwd ouder pand met voorgevel uit 1911 met interieur uit de periode 1930-1940 met stilistische ontlening aan het werk van S. van Ravesteyn.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond, onderdeel van de aaneengesloten gevelwand aan de Oudegracht, met - moderne - winkelpui op begane grond en twee verdiepingen onder plat dak. Witgepleisterde symmetrische gevel met drie vensterassen tussen vier pilasters over beide verdiepingen, tussen de vensters vlakken met cannelures. De hoekpilasters steken als kolommen door de lijst van de gevel. Hiertussen is een smeedijzeren hekwerk geplaatst met decoratieve motieven, ondermeer gestileerde wapenborden. Tweede bouwlaag met erker met draairamen, verder schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten.

Interieur met onder andere hal met onder meer halfrond lopende wanden, doorgangen halfrond afgesloten, glazen bouwstenen in de wanden en aan weerszijden van de deuren als verlichtingsornament. Eerste verdieping met woonkamer, via badkamer verbonden met slaapkamer. Alle deuren met afgeronde hoeken en raampjes in vorm van gestileerd wapen. In woonkamer onder meer smalle band langs het plafond van de voorkamer, doorlopende in voorgevel met halfronde erker. Voorts onder meer gemetselde open haard, eveneens met golvende lijnen. Badkamer met ondermeer halfronde kastenwand en originele badkuip met daarachter halfronde glazen spiegelwand met ingebouwde verlichting.

Aangrenzende slaapkamer met eveneens halfronde wand overgaande in wand met nis. Plafond met rond, in het plafond opgenomen, verlichtings-armatuur.

Waardering

Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de gevel en de waardevolle interieur-elementen uit 1930-40 in de stijl van Sybold van Ravesteyn en vanwege de bouwhistorische waarde van de oudere kern.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonwinkelpand, meermalen verbouwd oude…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!