Marienweerd en Marienhof in Utrecht
Omschrijving van Marienweerd en Marienhof
Inleiding
Dubbel HERENHUIS ("Mariënhof", nrs 3;3a;3b en "Mariënweerd" nr 4) gebouwd in 1910 in Traditionalistische stijl, aan de achterzijde gelegen aan het Willemsplantsoen.
Omschrijving
Breed, onderkelderd dubbelpand, van twee bouwlagen en platte kap met dakschilden aan vóór- en achterzijde, opgetrokken in baksteen, natuursteen, hout, geglazuurde baksteen en deels v.w.b. de laatste geleding van de lichtrisalerende zijdelen van de gevel bekleed met daktegels en deels beschoten top. De voorgevels van beide huizen zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld en ieder drie traveeën breed waarvan de buitenste een tot puntgevel opgetrokken hoekrisaliet is. Eerste bouwlaag met ieder in het middendeel een ingangspartij met deur onder houten afdak en met glas-in-lood boven- en zijlichten en stenen stoep, daarnaast een inpandig gelegen balkon met stenen borstwering, waaronder keldervensters. De vensters in de gehele gevel zijn afwisselend kruis-, klooster en schuifvensters, het merendeel met luiken, alle met natuurstenen lateien en onderdorpels, boven de inpandige balkons komt een puibalk rustend op sleutelstukken voor. Boven de ingangen vierlichts bovenlichten, twee ingemetselde gevelstenen "Marienweerd" en "Mariënhof". Middendeel van de gevel wordt beëindigd met brede houten gootlijst op consoles, daarboven twee dakkapellen met vierstrooksvenster.
De derde geleding van de hoekrisalieten zijn uitgerust met twee zoldervensters met bovenlicht, belegd met rode daktegels en uitkragende beschoten geveltop.
Achtergevels aan Willemsplantsoen ook gespiegeld, nu met tot dubbele steekkap opgetrokken middenrisaliet en lagere zijvleugels van twee bouwlagen. Geveldetaillering conform gevel Mariahoek met extra toevoeging van balkons voor middendeel en stores boven de vensters. Interieur Mariahoek 4 met ondermeer monumentale entree-hal, trappenhuis met lantaarn en op de begane grond en de verdiepingen stucplafonds en diverse schouwen. Alle vensters en deuren met originele kozijnen.
Waardering
Dubbel HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een dubbel woonhuis, opgetrokken in traditionele stijl. Tevens vanwege de stedenbouwdige waarde vanwege de situering aan zowel de Mariahoek als het Willemsplantsoen.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Oude mannen en vrouwenhuis Mariahoek 15, Utrecht
-
Oostgevel van het oud katholieke weeshuis en de oude Mariahoek 16, Utrecht
-
Pand met gepleisterde klassieke lijstgevel Mariahoek 6, Utrecht
-
Sint-Gertrudiskathedraal Mariahoek 9, Utrecht
-
Pand met lijstgevel 19e eeuw, tegen de kerk gebouwd Mariahoek 11, Utrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Utrecht (Utrecht)