Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pietas in Utrecht

Drift 9
3512 BR, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1904
Architect: J.A. van Straaten jr.
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514247
Type: Gebouw

Omschrijving van Pietas

Inleiding

KANTOORPAND, gebouwd in 1904 in opdracht van de levensverzekeringsmaatschappij Pietas gebouwd naar ontwerp van J.A. van Straaten met invloeden van H.P. Berlage en F.L. Wright. Het beeldhouwwerk is van W. Retera.

Omschrijving

KANTOORPAND, op nagenoeg rechthoekige plattegrond met gevels aan zowel Drift als Nobelstraat met op de hoek een toren. Geheel in verschillende soorten natuursteen opgetrokken gevels, aan de Nobelstraat met twee, deels drie bouwlagen en kap, aan de Driftzijde onderkelderd met twee bouwlagen en kap. De vierkante hoektoren ruim uitstekend boven het pand met geheel natuurstenen vierkante torenspits, waaronder aan beide straatzijden een uurwerk is aangebracht. Aan beide zichtgevels dubbele natuurstenen kruisvensters en kloostervensters, op de beganegrond in 1947 vervangen door bronzen winkelpuien. De ingang aan Driftzijde is uitgevoerd met dubbele houten paneeldeur, geflankeerd door een rondboogportaal op gekoppelde zuiltjes, het geheel rijk met neo-romaanse decoratie en bekroond met een beeld van een tronende dame, voorstellende de Zachtmoedigheid, geflankeerd door Wijsheid en Waakzaamheid in de gedaante van twee putti. In de torenuitbouw is overhoeks binnen het gevelvlak een ridderbeeld aangebracht.

Waardering

Kantoorgebouw, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een evenwichtig ontwerp in de trant van Berlage en de toepassing van diverse soorten natuursteen. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek tegenover een plein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pietas
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!