Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Utrecht

Oudkerkhof 27
3512 GJ, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 1919 (rest.)
Architect: G.Th. Rietveld
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514238
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS van 17de eeuwse oorsprong, rond 1900 verbouwd tot woon- WINKELpand en in 1919 ten behoeve van eigenaar C.L.J. Begeer voorzien van winkelpui in art-deco stijl met afrikaanse invloeden, naar ontwerp van G.Th. Rietveld.

Omschrijving

Onderkelderd pand, met voorhuis en achterhuis, waarbij de naastgelegen steeg in de bouwmassa is opgenomen. Het voorste deel van het pand heeft drie bouwlagen en een mansarde schilddak waarin een moderne dakkapel is opgenomen. Het achterhuis heeft een souterrain, twee bouwlagen en een zadeldak.

De vier vensterassen tellende, horizontaal in tweeën gedeelde voorgevel bestaat uit in natuursteen uitgevoerde begane grond en een gepleisterde tweede en derde bouwlaag In natuursteen uitgevoerde pui met drie traveeën, waarvan geheel rechts de verdiept liggende ingang. Op plint twee maal onder de vensters het woord "juwelier" , daarboven de vierkante etalagevensters met afgeronde hoeken, brede penanten tussen de vensters en aan weerszijden van de ingang, alle met art-deco beelden en sierranden binnen het vlak van de gevel aangebracht. De verdiepingen tellen vier traveeën met schuiframen. De daklijst wordt ondersteund door gekoppelde consolen.

In de panden diverse oudere onderdelen, onder meer twee 17de eeuwse spiltrappen met uitgestoken leuning.

Waardering

Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van art-deco met oosterse invloeden en tevens als vroeg voorbeeld van het werk van G. Th. Rietveld. Van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde als voorbeeld van een ouder woonhuis dat tot woonwinkelpand is verbouwd.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!