Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in neo-classicistische stijl in Utrecht

Zuilenstraat 5
3512 NA, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1860
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514236
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in neo-classicistische stijl

Zuilenstraat 5

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1860 in Neo-classicistische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen dak met plat en vier schilden en schoorstenen. Symmetrisch ingedeelde, vijf travee├źn brede bakstenen voorgevel op natuurstenen plint waarin segmentboogvormige kelderlichten, de middenas uitgevoerd als risaliet. Begane gronds deur binnen gepleisterde ronde profiellijst bekroond met kuif, in tweede bouwlaag houten vensters binnen vierkante profiellijst met afgeschuinde bovenhoeken en bekroond met kuif. Alle vensters zijn 2x(1+3)ruitsvensters met strekken, schuin aangezet. Op de eerste bouwlaag rusten de ramen op de hardstenen plint, de tweede bouwlaag heeft natuurstenen vensterdorpels. Tussen eerste en tweede bouwlaag natuurstenen waterlijst. De tweede bouwlaag wordt afgesloten met in pleister uitgevoerde mezzanino onder geprofileerde kroonlijst. Gevel aan weerszijden afgesloten door een pilaster. Voor het pand natuurstenen stoep en stoeppalen. Zijgevels en achtergevel uitgevoerd in gelijke stijl.

Interieur met oorspronkelijke plattegrond met middengang en onder meer in de gang neo-barokafwerking: deuren, betimmering, hang- en sluitwerk, voorts in diverse vertrekken stucplafonds en schouwen.

Waardering

HERENHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis, met diverse bewaard gebleven interieur-onderdelen, opgetrokken in neo-classicistische bouwstijl. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwanden van de straat.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in neo-classicistische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!