Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonwinkelpand in Utrecht

Steenweg 44
3511 JS, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 1891-1981
Architect: W.J. van Vogelpoel
Publicatie: 20010522
Rijksmonument ID: 514223
Type: Gebouw

Omschrijving van Woonwinkelpand

Steenweg 44

Inleiding

WOONWINKELPAND, gebouwd in 1891 als apotheek en drogist in opdracht van A.G.H van Spanje naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel in eclectische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand, van drie bouwlagen en afgeplat schilddak, gedekt met losanges aan de voorzijde. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met duidelijke middenas die door een stijlvolle erker wordt benadrukt.

In baksteen met kunst-, natuursteen en hout opgetrokken gevel van drie travee├źn breed. De beganegrond is in natuursteen en hout uitgevoerd als rijke, symmetrische winkelpui met pilasters, zuiltjes en twee naast elkaar geplaatste paneeldeuren met in renaissancestijl uitgesneden houten planten- en rankenmotieven, met op de middenstijl een hertekop. Tweede bouwlaag met houten schuifvensters in natuurstenen omlijsting, met natuurstenen balustrade. De middentravee heeft een houten erker met rijk houtsnijwerk. De gevel wordt aan beide zijden afgesloten door pilasters in baksteen (verdiepingen) en kunststeen (begane gronds). Derde bouwlaag met Franse balkons en vensters met natuurstenen omlijsting in pilasterstelling, balkon voor middelste travee met balustrade met uitgesneden motieven. Gekorniste kroonlijst op hoekconsoles met leeuwekoppen, hoekopzetstukken met een vaas. In de middenas een dakkapel met rijk gedecoreerde, aan twee zijden op de hoeken geplaatste pilasters met voluten. Aan weerszijden een rondboogvormig afgesloten dakkapel.

Waardering

WOONWINKELHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere en rijke vormgeving van de gevel waarin een fraaie houten erker en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect W.J. van de Vogelpoel. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker/drogist rond 1900.

Tags: openbare gebouwen,apotheek,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonwinkelpand
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!