Sic Semper in Utrecht
Omschrijving van Sic Semper
Trans 19;21;23;25;27;29;31;33;35;37;39;41
Inleiding
Voormalig SOCIETEITSGEBOUW "Sic Semper", in 1890 gebouwd op hoek Nieuwegracht en Trans naar ontwerp van architect P.J. Houtzagers.
Bij de bouw zijn deels oudere kelders behouden.
Omschrijving
Geheel onderkelderd pand van twee bouwlagen en samengesteld dak waarin aangekapte dakkapellen, tuitgevels en (hoek)torens. Gevel aan de Trans is negen venstertraveeën breed, gevel aan Nieuwegracht drie venstertraveeën, met als verbindend element tussen beide gevels een op de hoek geplaatste achthoekige toren onder door leien gedekt achthoekige spits met neogotische dakkapelletjes. Aan de Nieuwegrachtzijde is deze linker travee licht risalerend en heeft een stenen balkon op zware consoles en een in de geveltop driepasvormige nis waarin een rondvenster boven een tweelicht. Aan Transzijde doet zich in de linkertravee een hiermee overeenkomstige gevel voor met alleen ter plaatse van het balkon een houten erker. De Transzijde heeft eveneens een risalerende travee, de derde van rechts, die is uitgebouwd tot toren met vierzijdige spits.
In dit bouwdeel is de vernieuwde ingang gelegen.
Alle schuifvensters hebben op de eerste bouwlaag een rondboogvormige beëindiging met tegeltableau's met plantmotieven en op de tweede bouwlaag een stompe spitsboog waaronder tegeltableau's met voorstellingen van onder meer de hoek vóór de bouw van het pand, de naam "Sic Semper" en de jaartallen 1775-1838-1891, voorts ondermeer nog afbeelding van de oude situatie in een gevelsteen in de gevel aan de Nieuwegracht. Aan Trans een gevelsteen met cartouche en daarbinnen een - nu onleesbare - afbeelding.
De bouwlagen worden gescheiden door bakstenen geprofileerde waterlijsten. De gevel wordt beëindigd met een ter plaatse van de torens deels boogfries en deels uitgemetseld siermetselwerk, ijzeren crête en gestileerde planten- en bloemenmotieven langs de dakrand. De dakgoort rust op gesneden klossen. Op de hoeken, aan de neo-gotische dakkapellen en ter bekroning van de tentdaken en torenspitsen smeedijzeren bloemmotieven.
Een deel van de oorspronkelijke interieurs is nog aanwezig, ondermeer het trappenhuis, stuc- en houten plafonds, lambrisering en enkele schouwen.
Waardering
Voormalig SOCIETEITSGEBOUW van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en rijk voorbeeld van het werk van P.J. Houtzagers met neo-gotische elementen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het verenigingsleven.
Tags: gebouwen, woonhuizen,sociëteit,vergadering en vereniging,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pand met lijstgevel Trans 17, Utrecht
-
Pand met gevel met rechte kroonlijst op consoles Trans 15, Utrecht
-
Lijstgevel, gepleisterd Trans 13, Utrecht
-
Pand met lijstgevel en zadeldak Trans 12, Utrecht
-
Pand met statige zeven ramen brede gevel, rechte getande kroonlijst, zadeldak tussen topgevels aan de korte zijde Trans 10, Utrecht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Utrecht (Utrecht)