Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering in Rotterdam

Westersingel 35
3014 GS, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1895
Architect: J. van Gils
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 513941
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering

HERENHUIS in 1895 gebouwd in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering naar ontwerp van de architect J. van Gils.

N.B. De achtergevel is gewijzigd in 1950.

Omschrijving:

Het half vrijstaande herenhuis met een rechthoekige plattegrond is boven een natuurstenen rustica plint opgetrokken in rode baksteen met speklagen en bestaat uit drie verdiepingen en een kapverdieping onder een zadeldak. De (schuif)vensters hebben houten kozijnen. De gevel van de begane grond is bekleed met natuursteen. Tussen de verdiepingen bevinden zich natuurstenen cordonlijsten. Links op de begane grond bevindt zich de geprofileerde houten voordeur met twee kleine vensters en smeedijzeren beslag onder een natuurstenen ezelsrugboog. Rechts van de ingang twee gekoppelde rondboogvensters. Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden een natuurstenen erker waarop een decoratief smeedijzeren balkonhek. Onder de vensters van de erker bevinden zich natuurstenen reliëfs. In de buitenste twee hiervan staat de spreuk "oost west" - "thuis best". Aan weerszijden van de erker twee vensters onder twee risalerende ontlastingsbogen, waarbij in de boogvelden schilderingen zijn aangebracht op een gepleisterde ondergrond.

Op de tweede verdieping drie vensters, met voor het middelste een balkon. Boven de vensters een risalerend fries van driepas ontlastingsbogen met in de boogvelden van de buitenste vensters nog de oorspronkelijke schilderingen, met wapenschildjes en bloemmotieven. Tussen de ontlastingsbogen bevinden zich decoratief bewerkte muurankers. De kapverdieping, met trapgevel, bevat een drielichtvenster onder driepas rollagen. Het huis is (linksboven de entree) gesigneerd met: "Jac. van Gils, Architect, 1895". In de zijgevel speklagen van gele baksteen en onder de daklijst een geometrische versiering van gele baksteen en een tandlijst. In het interieur zijn van belang de representatieve hal en het trappehuis.

Waardering:

Herenhuis, ontworpen in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als onderdeel van de historische straatwand van één van Rotterdams voornaamste singels. Met name ook van belang binnen het oeuvre van de architect J. van Gils.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met …
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!