Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh in Rotterdam
Omschrijving van Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh
Inleiding:
TUINMUUR en MONUMENT voor G.J. de Jongh, behorend bij de museumtuin van het complex museum Boymans- van Beuningen. Het monument bevindt zich precies in de as van de museumtuin en vormt daarvan de formele afsluiting aan de zuidzijde.
Omschrijving:
Geheel ommuurd, uit verschillende onderdelen samengesteld, MONUMENT voor G.J. de Jongh, directeur Gemeentewerken van Rotterdam van 1879 tot 1910, deeluitmakend van het museumcomplex. Tussen 1928 en 1935 opgericht naar ontwerp van L. Bolle, J. Gidding en A. van der Steur. Het monument, uitgevoerd als open paviljoen, bevat een twaalf meter hoge "obelisk" van blokken scandinavisch graniet met een bronzen buste van De Jongh en hieronder op een plaquette de inscriptie:"G.J DE JONGH, 1845-1917".
Achter de obelisk een halfronde muur waarin demografische en haventechnische gegevens zijn gegraveerd over respectievelijk de groei van de "moderne" stad en de haven tussen 1879 en 1910. In een ommuurde halve cirkel van zandsteen rondom het monument bevinden zich houten banken. Aan de vijverzijde een gietijzeren/bronzen hek met voorstellingen uit de praktijk en stedelijk leven van de Dienst Gemeentewerken. Hierachter, op een betonnen plateau in de vijver, een mozaïek dat het stadsplan van Rotterdam en haar omgeving aan het einde van de jaren twintig van de 20ste eeuw verbeeldt met de onder De Jongh geannexeerde gemeentes: Charlois, Katendrecht, Kralingen en Delfshaven en, compleet met hun stadswapens, de buurtgemeenten: Vlaardingen, Schiedam en Overschie. Naast het mozaïek de inscriptie: "Beeld van gedachten en arbeid van G.J. de Jongh, Directeur der Gemeentewerken van Rotterdam 1879-1910".
Waardering:
Monument van algemeen belang vanwege kunst- en cultuurhistorische waarde als document van de Rotterdamse stedelijke cultuur tussen 1879 en 1910, alsook wegens de historisch ruimtelijke samenhang met gebouw en tuin van het complex Museum Boymans- van Beuningen.
Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Koos Stadhouders (12 augustus 2018 02:00)
star star star starMen vereet erbij te vermelden dat in 1936 of 1937 de inscriptie op de muur door oud-medewerkes van Gemeentewerken is aangeboden. Ze is ontworpen en aangebracht door Henk Chabot.
In de buurt
- Museum Boijmans Van Beuningen: tuinmuur en monument voor G.J. de Jongh Museumpark 18, Rotterdam
- Museum Boijmans Van Beuningen: hoofdgebouw Museumpark 18, Rotterdam
- Museum Boijmans Van Beuningen: Hekwerk voormalige boerderij Muyden Museumpark 18, Rotterdam
- Vrijstaand woonhuis Museumpark 9, Rotterdam
- Chabot Museum Museumpark 11, Rotterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Rotterdam (Zuid Holland)