Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Museum Boijmans Van Beuningen: museumtuin in Rotterdam

Museum Boymans van Beuningen
Museumpark 18
3015 CX, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1935
Architect: A. van der Steur
Publicatie: 20000925
Rijksmonument ID: 513879
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Museum Boijmans Van Beuningen: museumtuin

Inleiding:

In 1935 in Nieuwe Architectonische tuinstijl, eveneens naar ontwerp van A. van der Steur, aangelegde MUSEUMTUIN, deel uitmakend van het complex museum Boymans-van Beuningen.

Omschrijving:

De streng geometrische ingedeelde tuin beslaat een vrijwel rechthoekig kavel tussen het museum en de Westzeedijk en is geheel omsloten door een brede sloot die aan de noord- en zuidzijde van het park overgaat in een vijverpartij. De meest noordelijke vijver is rechthoekig met een ronde afsluiting aan de zuidzijde. Het rechthoekige deel wordt geflankeerd door lage beukenhagen en meidoorns en aan de zuidzijde van het ronde deel, aan weerszijden groepjes van drie larixen. In het verlengde hiervan bevinden zich twee rechthoekige gazons. Het laatste gazon is het langst en heeft aan weerszijden smalle rozenperken. Oostelijk van het gazon bevindt zich een met ligusterhagen ingedeeld rosarium. In de as van de achtervleugel van het museum is over de hele lengte van de tuin, richting Westzeedijk, een 'populierenlaan' aangelegd. Aan de oostzijde van deze laan staat een bronzen buste van de dichter J.H. Leopold. De tuin wordt aan de achterzijde formeel afgesloten door een eveneens halfronde vijver met aan de overzijde, in de as van het museumpaviljoen, het azonderlijk beschermde ommuurd monument voor G.J. de Jongh.

Aan het begin van de populierenlaan aan de zuidzijde van de tuin bevindt zich een zeventiende-eeuws hek (eveneens afzonderlijk beschermd).

Waardering:

In strakke nieuw-architectonische stijl aangelegde museumtuin van algemeen belang vanwege de cultuur-en tuinhistorische waarde, alsook van belang wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Museum Boymans- van Beuningen.

Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Museum Boijmans Van Beuningen: museumtu…
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!