Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Laankamp De Laankamp in Haren Gn

De Laankamp
Rijksstraatweg 73
9752 AC, Haren Gn (Gemeente Haren)
Groningen
Bouwjaar: 1926
Architect: H.E. Hillebrands Hillebrands H.E. Hillebrands
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513866
Type: Boerderij

Omschrijving van Laankamp De Laankamp

Inleiding

VILLABOERDERIJ met Amerikaanse hoofdschuur, ontworpen in 1926 door architect H.E. Hillebrands uit Leek in Interbellum-architectuur. De opdrachtgeefster was mej. A. van Hemmen-Brink. In 1933 zijn op zolder twee slaapkamers gebouwd en is in het dakvlak aan de zuidoostzijde een dakkapel geplaatst. In 1984 is op het achtererf een wagenloods gebouwd die buiten de bescherming van rijkswege valt. Het rieten dak van de hoofdschuur is in 1983 voorzien van golfplaten en in 1995 zijn de dubbele doorritdeuren aan de zuidoostkant vervangen door een aluminium roldeur. Ondanks deze wijzigingen is de markante hoofdvorm onaangetast gebleven.

De boerderij ligt beeldbepalend aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg, tegenover de monumentale villa "Huize de Wolf". Het pand heeft een diepe voortuin; een oprijlaan met aan één zijde bomen verleent vanaf de Rijksstraatweg toegang tot woonhuis en achtererf.

Het interieur van de boerderij mocht niet worden bekeken.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ met Amerikaanse hoofdschuur, opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers, afgezet met een eensteens rollaag. Het voorhuis heeft een steil schilddak met wolfeind, gedekt met een zwarte verbeterde geglazuurde Hollandse pan, een houten goot met overstek en twee gemetselde schoorstenen op de nok.

De voorgevel (noordoost) met in de topgevel een smal houten beschot op klossen en metseldecoratie, heeft midden in de gevel de hoofdentree, bestaande uit een gelakte houten deur met deurlicht en natuurstenen stoep, onder een houten luifel aan twee trekstangen; op de luifel staat geschilderd ìDe Laankampî, boven de luifel drie glas-in-lood bovenlichten. Links van de entree een driezijdige erker met drie ruiten met bovenlichten (oorspronkelijk met glas-in-lood) en rechts van de entree twee H-vensters met strek. Boven de entree een loggia met driehoekige gemetselde borstwering met uitspringende gevelbanden en openslaande balkondeuren onder een bovenlicht. Aan weerszijden van de loggia een driedelig venster onder een rollaag met bovenin horizontale roeden.

De zuidoostgevel heeft een H-venster met strek en in het dakvlak een dakkapel met openslaande ramen met horizontale roeden. Links in de gevel een uitgebouwd deel onder een steekkap met strakke windveren en een houten beschot in de top; een driezijdige erker met drie vensters met bovenlichten en een balkon met gepotdekselde borstwering en openslaande deuren met twee zijlichten (oorspronkelijk met roedenverdeling). De noordwestgevel heeft een H-venster met strek en een uitgebouwd deel onder een steekkap met strakke windveren en een houten beschot op klossen; een driezijdige erker met drie ramen met bovenlichten en erboven drie kleine vensters met horizontale roede.

Een hoge korte HALS met pannen gedekt en een gemetselde schoorsteen op de nok, verbindt het woonhuis met de schuur. De zuidoostzijde heeft een deur (vernieuwd) met natuurstenen stoep en twee smalle tweeruits w.c. vensters. De noordwestzijde heeft een deur met bovenlicht en twee smalle vensters (oorspronkelijk met roedenverdeling).

De SCHUUR heeft een gebroken kap met wolfeind, gedekt met golfplaat over het riet; op de nok een windwijzer in de vorm van een koe, en drie stalen luchtkokers; in het dakvlak, aan beide zijden drie dakkapellen met vensters met roedenverdeling. De zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen verbonden door een fries van verspringende rollagen. De zuidoostgevel heeft in de vier vakken gevormd door de lisenen telkens drie dubbele stalen zesruitsvensters gescheiden door een muurdam, en een aluminium roldeur (oorspronkelijk dubbele houten schuurdeuren met deurlichten) binnen en deels gepleisterde korfboog. De noordwestgevel heeft dubbele schuurdeuren met achtruits deurlicht onder een betonnen latei en in het eerste en tweede vak, gevormd door de lisenen, drie dubbele stalen zesruitsvensters gescheiden door een muurdam; in het derde vak een opgeklampte deur met bovenlicht, een liggend vierruits venster en een staand venster met roedenverdeling, beide van staal; in het vierde vak drie hooggeplaatste liggende stalen vierruits vensters.

De achtergevel (zuidwest) van de schuur heeft drie schuurdeuren en een dubbele schuurdeur (alle vervangen door nieuwe), twee dubbele achtruitsvensters, twee driedelige vensters en een vierdelig kruisvenster in de top; alle vensters en deuren hebben een anderhalfsteens rollaag.

Het INTERIEUR mocht niet worden bekeken.

Waardering

Villaboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1926 in Interbellum-architectuur

- vanwege de opvallende Amerikaanse schuur

- vanwege de verzorgde vormgeving met bijzondere detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Laankamp De Laankamp
location_on Monumenten Kaart rond Haren Gn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt