Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa in Engelse landhuisstijl met aangebouwde garage in Haren Gn

Rijksstraatweg 32
9752 AE, Haren Gn (Gemeente Haren)
Groningen
Bouwjaar: 1932
Architect: C. van der Weele Weele C. van der Weele
Publicatie: 19991116
Rijksmonument ID: 513844
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa in Engelse landhuisstijl met aangebouwde garage

Omschrijving

VILLA met aangebouwde GARAGE (1932) in Engelse landhuisstijl.

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragende samengestelde kap met rietdekking; oranje nokvorsten; houten goot; twee gemetselde schoorstenen; aan de noordzijde een dakkapel onder schilddak met driedelig liggend venster waarin glas-in-lood; in de achtergevel een dakkapel met driedelig liggend venster en één met tweedelig liggend venster onder schilddak; in de zuidgevel een driehoekige en een halfronde dakkapel waarin diagonaal glas-in-lood. De gevels worden geleed door samengestelde vensters (staand) waarin soms glas-in-lood en halfronde staande vensters waarin diagonaal glas-in-lood onder rollaag.

Centraal in de voorgevel (westgevel) in het terugspringende deel van de gevel, dat wordt ondersteund door een gemetselde vierkante pijler, een tweedelig staand venster waarvoor een gemetselde bloembak. Links in de voorgevel een niet-origineel driedelig liggend venster en rechts een vierzijdige erker waarin centraal een liggend en aan weerszijden een staand venster. Op de eerste verdieping deels in de kap een liggend samengesteld venster, dat bestaat uit vier staande tweedelige vensters waarvan één halfrond en vier enkele staande vensters. In het terugspringende rechtergeveldeel een staand venster.

In de noordgevel links vier halfronde vensters, waarboven een driedelig liggend venster en waaronder twee keldervensters. In het rechter naar voren springende geveldeel de entree, die bestaat uit een halfronde opgeklampte houten deur waarin een rond venster waarvoor decoratief smeedijzer; twee treden hoge gemetselde stoep; links een gemetseld muurtje; rechts een gevelsteen waarin 'R.H.Jzn, A.J.H. april 1933'. Rechts van de entree een tweedelig staand venster waarvoor een driezijdige gemetselde bloembak.

In het risalerende linkergeveldeel van de achtergevel (oostzijde) dubbele houten terrasdeuren waarin glas met boven- en zijlichten waarboven een tweedelig staand venster. In het centrale terugspringende geveldeel een vierdelig liggend venster waarboven een gemetseld balkon; vierdelig liggend venster waarin gekleurd glas-in-lood. In het risalerende rechtergeveldeel een driedelig staand venster waarboven een tweedelig staand venster. In de linker zijkant een liggend venster waarboven een tweedelig staand venster en een houten balkondeur.

In de zuidgevel centraal een rechthoekige erker; aan de voorzijde een driedelig liggend venster met in de zijlichten glas-in-lood; aan weerszijden dubbele houten terrasdeuren waarin glas-in-lood. Links van de erker een tweedelig staand venster waarboven een driedelig liggend venster met in de zijlichten gekleurd glas-in-lood. Rechts van de erker een driedelig liggend venster. Boven dit venster en boven de erker een beschoten balkon; twee dubbele houten balkondeuren met glas-in-lood en een driedelig venster.

De GARAGE op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragend schilddak met rietdekking; aan de voor- en achterzijde een halfronde dakkapel. In de voorgevel (westzijde) twee niet-originele garagedeuren en een opgeklampte houten deur waarin glas. In de noordgevel een niet origineel dakvenster. In de achtergevel (oostzijde) een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen, een staand venster en een opening. In de zuidgevel een tweedelig staand venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal de groene tegellambrizering met zwart/gele banden, de bordestrap met houten balustrade, de houten tochtdeur waarin glas-in-lood met zijlicht, in de woonkamer het stucplafond, de marmeren schouw en het geprofileerde fries, in de eetkamer het cassetteplafond en in het toilet de lambrizering en de rood/zwart/witte tegelvloer.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1932 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect C. van der Weele

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa in Engelse landhuisstijl met aang…
location_on Monumenten Kaart rond Haren Gn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!