Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groep van drie statige aaneengesloten herenhuizen gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl in Rotterdam

Schiedamsesingel 181
3012 BB, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1865
Architect: H.J. Kup
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 513783
Type: Woonhuis

Omschrijving van Groep van drie statige aaneengesloten herenhuizen gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl

Inleiding:

Groep van drie statige aaneengesloten HERENHUIZEN, in 1865 gebouwd in een verfijnde Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Kup, gelegen aan de gedempte westelijke stadsvest.

Omschrijving:

Groep van drie vrijwel identieke herenhuizen bestaande uit drie bouwlagen, een souterrain en een kapverdieping elk onder een laag met pannen bedekt schilddak voorzien van een gezamelijke kroonlijst. De panden zijn elk drie vensterassen breed en tot aan de eerste verdieping opgetrokken in rustica natuursteen. De gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn wit gepleisterd. De T-venster- en deuropeningen zijn alle getoogd en voorzien van een geprofileerde omlijsting. De kozijnen en de (dubbele) deuren zijn van hout. Tussen de begane grond en de eerste verdieping loopt een cordonlijst met in het verlengde van de bovenliggende vensteromlijstingen, natuurstenen blokken.

De onderdorpels van de vensters op de eerste en de tweede verdieping lopen door in een waterlijst op de gevel. Op de bel-etage worden de vensters bekroond met een op consoles rustende architraaf. Alleen in de buitenste panden loopt voor de vensters van de bel-etage een gepleisterde balustrade. Op de tweede verdieping zijn de vensters van het middelste pand en de buitenste vensters van het rechter pand voorzien van gedecoreerde smeedijzeren raamhekje. De gevels worden gemarkeerd door een brede rijk gedecoreerde kroonlijst met bakgoot. Tussen de consoles van de bakgoot bevindt zich, vlak onder de kroonlijst, een tandlijst. Onder de kroonlijst op de gevel een slank boogfries. Het schild aan de voorzijde van het dak wordt onderbroken door een eenvoudige rechthoekige dakkapel.

In het interieur zijn van belang, voor zover nog aanwezig, de oorspronkelijke stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren.

Waardering:

Drie aaneengesloten herenhuizen, gebouwd in 1865 in een verfijnde Eclectische stijl, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en beeldbepalende waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groep van drie statige aaneengesloten h…
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!