Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige Kosteloze Bewaarschool in Rotterdam

vm. Kosteloze Bewaarschool
Schiedamsesingel 203
3012 BC, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1856
Architect: W.N. Rose
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 513782
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige Kosteloze Bewaarschool

Inleiding:

BEWAARSCHOOL met ONDERWIJZERSWONING in 1856 gebouwd als "kosteloze bewaarschool" gedeeltelijk op de fundamenten van de voormalige achtiende-eeuwse Stadsturfloods (sinds 1850 buiten gebruik), naar ontwerp van de stadsarchitect W.N. Rose in een sobere eclectische stijl. Deze school is de zevende en laatste die Rose in zijn hoedanigheid als stadarchitect heeft ontworpen. In 1897 verkreeg de school de status van 'Bewaarschool tweede klasse'. De school maakt deel uit van een gevelwand die nog de begrenzing aangeeft van de gedempte westelijke stadsvest.

Omschrijving:

Eenvoudig schoolgebouwtje met oorspronkelijk drie aaneengeschakelde klaslokalen, een speellokaal en een ommuurde speeltuin. School en onderwijzerswoning zijn op een rechthoekige plattegrond boven een lage natuurstenen plint opgetrokken in wit gepleisterde baksteen.

Het schooltje bestaat uit één bouwlaag onder een laag met pannen bedekt schilddak. De onderwijzerswoning heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder een dwars met pannen bedekt zadeldak tussen tuitgevels. Kozijnen van vensters en deuren zijn van hout.

De klaslokalen hebben zowel aan de straatzijde als aan de achterzijde elk vier grote rechthoekige schuifvensters met van oorsprong tienruits roedenverdeling, het speellokaal heeft zes grote dito vensters.

De gepaarde vensters worden door tussenliggende (gietijzeren) lisenen met sobere palmetkapitelen van elkaar gescheiden, waardoor een heldere verticale geleding ontstaat. Aan weerszijden, op de uiteinden, aan de straatgevel lopen brede (gietijzeren) lisenen van de plint tot aan de kroonlijst. Het pand wordt horizontaal geaccentueerd door een natuurstenen cordonlijst onder de vensters en een overkragende geprofileerde kroonlijst onder de dakrand. De ingang, een eenvoudige houten deur, bevindt zich tussen de twee eerste klaslokalen, direct naast de onderwijzerswoning. De klaslokalen worden intern ontsloten en alleen het speellokaal was voorzien van een toilet.

De onderwijzerswoning stond in verbinding met het aangrenzende schoollokaal. De onderwijzerswoning is drie vensterassen breed en heeft aan de straatzijde op de begane grond twee rechthoekige van oorsprong zesledige vensters en links een eenvoudige deur met bovenlicht. Op de eerste verdieping drie zesledige vensters. De bouwlagen worden, direkt onder de vesters, geaccentueerd door natuurstenen cordonlijsten.

De woning wordt bekroond door een geprofileerde houten kroonlijst.

Waardering:

Bewaarschool met onderwijzerswoning van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang binnen het oeuvre van W.N Rose, als de zevende en tevens laatste school, die Rose voor Rotterdam heeft ontworpen. Binnen de vroegste ontwikkeling van het schoolgebouw is de bewaarschool bovendien typologisch van belang.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige Kosteloze Bewaarschool
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!