Woonflat met winkels op de begane grond in functionalistische stijl in Rotterdam
Omschrijving van Woonflat met winkels op de begane grond in functionalistische stijl
Inleiding:
WOONFLAT met WINKELS op de begane grond in functionalistische stijl ontworpen door Jan Wils, gebouwd in 1939.
N.B. Tegenwoordig zijn de woonlagen in gebruik als studentenhuisvesting. De stalen vensterprofielen van de woningen zijn vervangen door kunststof met een andere en grovere geleding.
Omschrijving:
In gevelwand opgenomen woonflat van acht bouwlagen en een kelder die aan de achterzijde is uitgevoerd als souterrain. De flat is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en met een overkragend plat betonnen dak. Het gebouw is opgebouwd rond een staalskelet waarvan de kolommen met beton zijn omstort. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in Noors verband. De brede rechthoekige vensters hadden oorspronkelijk ranke stalen sponningen. Het gebouw staat op een uitkragende onderbouw waarin zich zes winkel/bedrijfruimtes bevinden, met aan de achterzijde een verhoogde vloer. In de voorgevel zijn de winkel/bedrijfspuien van glas in een stalen profiel, omlijst met natuursteen. Het dak van de uitkraging vormt een langs de gehele voorgevel doorlopend balkon met ijzeren sierbalustrade. De symmetrisch opgebouwde voorgevel wordt geleed door de drie ingangspartijen en bovenliggende terugspringende trappenhuizen die toegang bieden tot de zich op de eerste tot en met zevende verdieping bevindende woningen. De hoge ingangsportieken worden bekroond door getoogde betonnen luifels. De inpandige stalen toegangsdeuren hebben een glazen omlijsting en een zeer hoog bovenlicht, nog met de orginele stalen roedenverdeling. In de hal een marmeren borstwering. De trappenhuizen worden verlicht door een iets uitkragende hoge smalle vensterstrook met ronde boven- en onderzijde. De ruiten zijn gevat in een rank staalprofiel. Boven deze vensterstrook wordt de gevel beëindigd met een overkragend getoogd betonnen dak. Aan weerszijden van de vensterstrook bevinden zich balkons waarvan de voorzijde van de betonnen vloer licht concaaf is. De balkons hebben een ijzeren balustrade en in de gevel over de gehele breedte van het balkon een deur- en vensterpartij van glas en (oorspronkelijk) staal, evenals een even hoge doch smalle vensterpartij in de dwarsgevel aan het balkon.
Aan weerszijden van de trappenhuizen en balkons bevinden zich de uitspringende woonlagen met zeer brede rechthoekige gelede vensters. In de twee buitenste traveeën zijn deze woonlagen één vensteras breed. In de tussen de trappenhuizen liggende twee traveeën zijn deze woonlagen twee vensterassen breed. De zesde woonlaag wordt beëindigd met een overkragend plat betonnen dak. De zevende verdieping springt over de gehele breedte van de gevel terug, waarbij het voorliggende dakvlak van de onderliggende verdieping een doorlopende galerij vormt welke, conform het balkon op de eerste verdieping, een stalen sierbalustrade heeft.
De achtergevel is opgebouwd conform de voorgevel. De uitkragende basis heeft een betonnen plint waarin vensters ter verlichting van het souterrain. De drie toegangen bestaan uit een eenvoudige enkele deur onder een getoogde rollaag. Boven de deur een radvenster en links hiervan een klein rechthoekig venster. Aan weerszijden van de ingangen een hoog rechthoekig venster met vierkante roedenverdeling en een dito breed rechthoekig venster. De drie bouwvolumes boven de toegangen kragen -in tegenstelling tot de voorgevel- aan deze zijde van het gebouw uit terwijl de tussenliggende woonlagen (met balkons) hier terugspringen. Tussen de woonlagen steekt de betonnen vloer iets uit de gevel en loopt door in de balkons aan weerszijden van de woonlagen. De vensters in de woonlagen zijn hier minder breed dan in de voorgevel. In de uitspringende verticale bouwvolumes boven de toegangen bevinden zich per verdieping twee rechthoekige vensters met daartussen elk een korter rechthoekig zijvenster eraan vast.
Waardering:
Woonflat met winkels op de begane grond in functionalistische stijl ontworpen door Jan Wils, gebouwd in 1939, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van de architect Jan Wils.
Tags: gebouwen, woonhuizen,flatgebouw,appartementengebouw,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Voormalig bankgebouw in traditionalistische trant Schiedamse Vest 89, Rotterdam
- De Verwoeste Stad Rotterdam
- Kantoorgebouw "Erasmushuis" van de Hollandse Bank Unie Coolsingel 104, Rotterdam
- Schielandshuis, thans Historisch Museum. Gebouwd door Pieter Post en Jacob Lois Korte Hoogstraat 31, Rotterdam
- v.m. Rotterdamse Bank Coolsingel 119, Rotterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Rotterdam (Zuid Holland)