Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Wijngrachttunnels in Kerkrade

Kerkradersteenweg
6460 AA, Kerkrade (Gemeente Kerkrade)
Limburg
Bouwjaar: 1928
Architect: L.J.M. Dirickx
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 513748

Omschrijving van Wijngrachttunnels

Inleiding

Omstreeks 1928 naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx van de Nederlandse Spoorwegen gebouwde TUNNELS onder de spoordijk van de spoorlijn Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn gebouwd in de stijl van het Functionalisme. De westelijke tunnelbuis was bestemd voor het wegverkeer en de oostelijke tunnelbuis voor de tramlijn Kerkrade-Heerlen en is nu in gebruik als fietstunnel.

Omschrijving

De twee tunnels hebben een parabolische doorsnede, een vorm waarbij de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut en waarbij relatief gezien met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal kan worden volstaan. Het toegepaste bouwmateriaal is gewapend beton.

Waardering

De twee tunnels bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontlenen de tunnels aan het bijzonder belang van de objecten voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezitten de tunnels als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnels zijn tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnels zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de objecten en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.

Tags: weg- en waterwerken,tunnel,weg,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Wijngrachttunnels
location_on Monumenten Kaart rond Kerkrade

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt