Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Beambtenwoning in Eygelshoven

Sint Janstraat 15
6471 GA, Eygelshoven (Gemeente Kerkrade)
Limburg
Bouwjaar: 1922
Architect: A. Bartels
Publicatie: 20010319
Rijksmonument ID: 513736
Type: Woonhuis

Omschrijving van Beambtenwoning

Inleiding

In een traditionele stijl in 1925 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwde BEAMBTENWONING ten behoeve van een hoofdingenieur.

Het gehele complex waarvan deze beambtenwoning deel uitmaakt werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters en een hoofdopzichter. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek een winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde beambtenwoningen, en rechts op de hoek een beambtenwoning die in 1925 werd gerealiseerd.

Omschrijving

De halfvrijstaande beambtenwoning heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee zadeldaken met pannen. Een dakkapel met nokpion. Pand telt vier venstertravee├źn. Rechterdeel voorgevel iets terugliggend en uitlopend in een topgevel. Zadeldak haaks op dakdeel overige straatwand en iets verzonken.

Het toegepaste bouwmateriaal is Kunradersteen, hardsteen en baksteen. Rechthoekige houten vensters met hardstenen dorpelstenen en kunststenen lateien. Rechthoekige houten deur met bovenlicht.

Entree met kunststenen omlijsting. In topgevel voorgevel twee smalle houten vensters. In topgevel voorgevel een cementering. Schouderstuk aan linkerzijde topgevel bekroond met een bolornament. Linkerdeel achtergevel uitlopend in een topgevel voorzien van een cementering. In de topgevel twee smalle rechthoekige houten vensters.

In het rechterdeel achtergevel in de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met kunststenen latei. Aan de achtergevel diverse aanbouwen van omstreeks 1980 die niet beschermenswaardig zijn.

Rechterzijgevel met in de eerste bouwlaag aan linkerzijde een terrasluifel bestaande uit twee bakstenen kolommen en bakstenen basement, met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met bakstenen balustrade. Rechthoekige houten balkondeuren met bovenlichten.

In rechterdeel van de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met bovenlichten en met een kunststenen latei. In de tweede bouwlaag aan de rechterzijde eveneens een rechthoekig houten venster met bovenlichten en kunststenen latei.

Interieur aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Deze beambtenwoning aan de Sint Jansstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling en is van belang voor de geschiedenis van de huisvesting in de mijnstreek. De beambtenwoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex waar dit pand deel van uitmaakt voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent deze beambtenwoning aan de betekenis als essentieel onderdeel van een straatwand die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is en ook stedenbouwkundig van waarde is vanwege de situering nabij de R.K. kerk. De beambtenwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Beambtenwoning
location_on Monumenten Kaart rond Eygelshoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt