Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Linneweverij van Dijk in Waalre

Markt 6
5581 GK, Waalre (Gemeente Waalre)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1891
Publicatie: 20000705
Rijksmonument ID: 513705
Type: Woonhuis

Omschrijving van Linneweverij van Dijk

Inleiding

HERENHUIS uit 1892 in eclectische stijl, gebouwd voor B. en D. van Dijk. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Markt een rij van vier herenhuizen, met in het midden de linnenfabriek. De huizen zijn alle in die zelfde stijl opgetrokken, op no. 6 na. Ze vormen samen een symmetrisch geheel. Markt 7 ligt met drie zijden vrij op het perceel. De voor- of noordgevel staat aan de Markt. De oostkant sluit aan op Markt 6 en deelt de tuin met no. 6. Het huis is nu in gebruik als kantoor/showroom van de fabriek.

Omschrijving

Het huis heeft één bouwlaag onder mansardekap met eindschilden, gedekt met natuursteen schubleien. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed, heeft gepleisterde hoekpilasters en een middenrisaliet met erboven in het dak twee houten en een stenen kapel, de laatste met boogvormige frontonbekroning. Verder bevat de gevel een kroonlijst, een zware fries met consoles en een basement met een hardstenen plint. Het huis is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. In de risaliet een voordeur met houtsnijwerk en smeedijzeren deurroosters. De getoogde muuropeningen hebben geprofileerde stuclijsten met een kuifbekroning. Ze zijn voorzien van schuifvensters. Interieur met diverse waardevolle authentieke onderdelen zoals: geornamenteerde stucplafonds, trappenhuis en timmerwerk.

Waardering

Het woonhuis bij de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikanten en bedrijfswoningen als onderdeel van het fabriekscomplex het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Linneweverij van Dijk
location_on Monumenten Kaart rond Waalre

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt