Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Linneweverij van Dijk in Waalre

Markt 10
5581 GK, Waalre (Gemeente Waalre)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1891
Publicatie: 20000705
Rijksmonument ID: 513704
Type: Woonhuis

Omschrijving van Linneweverij van Dijk

Inleiding

HERENHUIS uit 1910 in Eclectische stijl, gebouwd voor de textielfabrikant J.J.C. van Dijk, als uitbreiding van het pand no.9 naar plannen van de architect L.J.P. Kooken. De familie Van Dijk bouwde tussen 1892 en 1910 aan de Markt een rij herenhuizen met in het midden de linnenfabriek. De huizen zijn op no. 6 na alle in diezelfde stijl opgetrokken. Ze vormen samen een symmetrisch geheel. Markt 10 ligt met drie zijden vrij op het perceel. De voor- of noordgevel staat aan de Markt. De oostkant sluit aan op Markt 9. Het huis is nu in gebruik als kantoor van de fabriek.

Omschrijving

Het woonhuis heeft twee bouwlagen onder schilddak gedekt met natuursteen schubleien. De symmetrische voorgevel is drie travee├źn breed, ze bevat gepleisterde hoekpilasters met in het dak een stenen kapel bekroond door driehoekig fronton. Op de verdieping een erker met gebogen zijramen op stenen consoles. De voor- en zijgevels zijn voorzien van een kroonlijst met een zware fries, consoles en een basement met een hardstenen plint. Het huis is opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband. In het bovenlicht van de voordeur en in het daar boven liggende venster op de verdieping gekleurd glas-in-lood. Achter het huis een eenlaags keukenaanbouw onder zadeldak met oud-hollandse pannen. Het interieur bevat diverse authentieke onderdelen zoals: rijk bewerkte stucplafonds, fraai timmerwerk, trappenhuis, tussendeuren met geslepen glas en marmeren schouwpartijen en een glasraam met bloemmotieven in het trappenhuis.

Waardering

Het woonhuis bij de linnenweverij Van Dijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de stichting van fabrikanten en bedrijfswoningen als onderdeel van het fabriekscomplex; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het in- en exterieur Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een samenhangend geheel met gebouwen van uiteenlopend karakter en constructie.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Linneweverij van Dijk
location_on Monumenten Kaart rond Waalre

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!