Gedenknaald voor Menno Simonsz in Witmarsum
Omschrijving van Gedenknaald voor Menno Simonsz
Inleiding
Monument uit 1879 bestaande uit: GEDENKNAALD in sobere Eclectische trant met Neo-renaissance motieven, twee HEKWERKEN, OMGRACHT TERREIN, gemetselde DAM en met bomen beplante LAAN. Het monument in is opgericht in 1879 ter herinnering aan Menno Simonsz (Witmarsum 1496-Wüsterfelde, bij Lübeck 1561) - leidsman der doopsgezinden en indertijd actief vanuit Witmarsum. Op dit voormalige huiskavel in de buurtschap Vliet (It Vliet) stond eertijds het woonhuis van Menno Simonsz. Het werd in 1828 vervangen door een huiskerkje, dat omstreeks 1878 werd afgebroken ten gunste van een nieuwe kerk in het dorp. De GEDENKSTEEN uit dit kerkje is bewaard gebleven en in een muurtje ingemetseld. Het terrein ligt aan oost-kant van Witmarsum en is vanaf It Fliet toegankelijk via een bakstenen dam met gietijzeren hekwerk.
Omschrijving
Gedenknaald van grijze hardsteen, staande op even oplopende (geelbakstenen) verhoging en bestaande uit basement (met aan vier zijden inscripties gevat tussen geprofileerde steunbeertjes), waarop een afgeknotte naald met eenvoudig, deels gebosseerd profielwerk. Rondom een gietijzeren hekwerk, dat bestaat uit bewerkte hekpalen, eenvoudig stijl- en regelwerk en toegangshekje. In een gemetseld muurtje voor het monument bevindt zich de hardstenen gedenksteen (vermoedelijk uit 1828) met tekst in lopend schrift. Op de bakstenen dam over de omgrachting staat een gietijzeren hekwerk bestaande uit twee bewerkte hekpalen, een dubbel toegangshek en twee zijvleugels van eenvoudig stijl- en regelwerk.
Waardering
Monument uit 1879 bestaande uit een gedenknaald met twee hekwerken, gedenksteen, omgracht terrein en laan, van algemeen belang:
- wegens de ouderdom;
- wegens de kenmerkende sobere vormgeving en het materiaalgebruik;
- wegens de herinnering aan de Doopsgezinde leidsman Menno Simonsz.;
- wegens de bijzondere ligging op een omgracht terrein, waar eertijds het woonhuis van Menno Simonsz en nadien een kerkje hebben gestaan.
Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Onderneming De Onderneming Molenweg 43, Witmarsum
-
Koepelkerk. Hervormde kerk Kerkplein 1, Witmarsum
-
Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", directeurswoning Pingjumerstraat 2, Witmarsum
-
Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek "De Goede Verwachting", fabrieksgebouw Pingjumerstraat 2, Witmarsum
-
Gekroonde Roskam De Gekroonde Roskam Kaatsplein 3, Witmarsum
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Witmarsum (Friesland)