Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Schuilhoeve in Zoeterwoude

Weipoortseweg 90
2381 NJ, Zoeterwoude (Gemeente Zoeterwoude)
Zuid Holland
Publicatie: 20050627
Rijksmonument ID: 513536
Type: Boerderij

Omschrijving van De Schuilhoeve

Inleiding

De stal bevindt zich halverwege het kavel, ten noorden van de boerderij. De stal dateert vermoedelijk uit de achttiende of negentiende eeuw en was voor het kleinvee bestemd.

Omschrijving

Traditionele STAL gebouwd op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen, één bouwlaag onder een rieten zadeldak met wolfseinden boven de topgevels, voorzien van houten aanbouw aan de oostzijde. De zuidelijke topgevel is voorzien van vlechtingen langs de dakrand en een opgeklampt luik op zolderniveau. De linkerhoek is verstevigd door middel van een gemetselde steunbeer, mogelijk als schampsteen. De westgevel bestaat deels uit nieuw metselwerk, met name de borstwering van de kap. De gevel bezit drie betonnen stalvensters met zesruitsverdeling, en twee gedeelde staldeuren. Muurankers onder de dakrand. De topgevel aan de noordzijde bezit vlechtingen langs de dakrand. Op begane grond en eerste verdieping dichtgezette gevelopeningen. Rechts onder sporen van inkassing van westgevel. De oostgevel is deels aan het oog ontrokken door een houten aanbouw onder lessenaarsdak. Daarnaast bevinden zich twee kleine gevelopeningen met opgeklampte luiken en een vierruits stalvenster van beton.

Intern balklaag met zware eiken en lichte grenen balken, restanten van tussenschotten en voerderbak.

Waardering

De STAL is van algemeen belang:

- het object heeft architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- het object heeft situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het agrarische bedrijf.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Schuilhoeve
location_on Monumenten Kaart rond Zoeterwoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt