Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa in eclectische trant in Haarlem

Kenaupark 1
2011 MP, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 19991123
Rijksmonument ID: 513385
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa in eclectische trant

Inleiding

In noordwestelijke hoek en als onderdeel van het Kenaupark gebouwde VILLA, gebouwd in 188-1881 door Johannes Hartveldt, timmerman in electische trant. Het Kenaupark ontstond vanaf 1865 als Haarlems villapark in landschappelijk stijl naar stedebouwkundig ontwerp van J.D. Zocher jr. Het pand behoort tot de bouwstroom die tussen 1867 en 1880 resulteerde in de realisering van twaalf vrijstaande villa's, vier dubbele villa's en twee aaneengesloten bouwblokken die respectievelijk negen en vier herenhuizen bevatten. De villa werd naderhand aan de zuidzijde uitgebreid met een serre. Het pand heeft tegenwoordig (1993) een kantoorfunctie.

NB. De serre valt buiten de bescherming

Omschrijving

De villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit souterrain, bel étage, verdieping en kapverdieping. De kap bestaat uit een afgeplat schilddak met zwarte Hollandse pan. Ondanks het onregelmatige grondplan heeft het pand een blokvormige hoofdvorm waarvan de voorgevel (W) en de achtergevel (O) vijf vensterassen bevatten. In de voorgevel liggen de vensterassen binnen traveeën. De drie zuidelijke traveeën vormen een driehoekige uitbouw over de totale gevelhoogte.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen binnen een structuur die wordt gevormd door een hardstenen plint, gepleisterde pilasters die ter hoogte van de onderdorpels van de vensters door gepleisterde waterlijsten worden geleed. Het pand heeft een omgaand hoofdgestel waarvan het fries is gepleisterd. Midden boven de getoogde vensteropeningen bevindt zich een gepleisterde decoratie. De getoogde vensters zijn alle voorzien van schuiframen die op de verdieping een vierruits roedenverdeling hebben. De paneeldeur van de hoofdingang bevindt zich in een portiek naast de driehoekige uitbouw. Boven deze uitbouw, waarvan de vorm niet in de kap wordt voortgezet, bevindt zich een rechthoekige dakkapel met dubbele openslaande deuren.

Waardering

De in hoofdvorm en detailllering merendeels gaaf bewaarde villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de villabebouwing die tussen 1867 en 1880 in relatie tot de landschappelijke aanleg van het Kenaupark tot stand kwam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa in eclectische trant
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!