Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ripperdakazerne: dienstwoning in Haarlem

Saenredamstraat 73
2021 ZP, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1883-1884
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 513333
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Ripperdakazerne: dienstwoning

Inleiding

Middelste blok van een groep van vijf blokken met voormalige DIENSTWONINGEN. Het middelste blok werd in 1883-1884 gebouwd in sobere eclectische trant naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl. Het bevat een dubbele woning die aanvankelijk geheel of ten dele werd gebruikt door de wasbazen van de Ripperdakazerne. De dubbele woning staat op geringe afstand van de twee westelijk blokken en wordt hiermee door een tuinmuur verbonden. Tussen de dubbele woning en de twee oostelijke blokken lag in oorsprong een groot terrein dat na 1920 werd gebouwd. Het terrein werd aanvankelijk gebruikt ten behoeve van wasplaatsen en bleekveld (1885), later ook ten behoeve van een open rijbaan. De na 1920 gerealiseerde bebouwing werd na 1950 gewijzigd.

NB het verbindende muurwerk en de bebouwing tussen de dubbele woning en de twee blokken oostelijke dienstwoningen valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van twee woningen (dubbele woning), bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder dwars zadeldak met zwarte kruispan. In de nok bevinden zich drie schoorstenen, waarvan de middelste dubbel is. Het blok heeft in de lengte vier vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beƫindigd. De kozijnen hebben op de parterre een kruisvorm met draairamen. De verdieping heeft schuiframen. Nabij de kopgevels heeft het muurwerk van de verdieping een klein vierkant venster.

Waardering

De voormalige dubbele dienstwoning uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ripperdakazerne: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt