Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan in Haarlem

Nieuwe Manegeplein 1
2023 GG, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1907
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 513329
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan

Inleiding

Ten zuidoosten van het manege-en stallengebouw van de Ripperdakazerne gelegen voormalige tweede overdekte RIJBAAN met tribune, gebouwd in 1907 ter vervanging van een open rijbaan. De bouw stond onder leiding van de genie-officieren W.G.L. Versteeg en A.M. de Blauw en is uitgevoerd in overgangsarchitectuur.

NB De na 1960 gerealiseerde éénlaags uitbouw aan de voorzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd overdekte rijbaan bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak. Aan de voorzijde heeft het object een lagere uitgebouwde partij - de oorspronkelijke tribune - die bestaat uit twee vooruitspringende volumes onder zadeldak en een verbindend dwarsvolume onder flauw hellend lessenaarsdak, voorzien van brede getoogde bovenlichten. Alle licht overstekende daken zijn bedekt met zwarte kruispannen. In de beide vooruitspringende volumes bevinden zich de oorspronkelijke toegangen naar de tribune (Z) en naar de rijbaan (N), respectievelijk in een hardstenen plaat aangegeven met TRIBUNE en RIJBAAN.

Het muurwerk is gemetseld in rode baksteen die in de ontlastingsbogen en in de onderdorpels respectievelijk met zandsteen en hardsteen wordt afgewisseld. Het muurwerk van de beide zijgevels (Z en N) is door middel van muurdammen geleed in negen spaarvelden. In elk spaarveld bevindt zich een meerdelig kozijn met meerruits ramen. Net als de ten dele getoogde vensterpartijen in de voor- en achtergevel zijn de vensters alle van hout en nog merendeels voorzien van de oorspronkelijke meerruits roedenverdeling. De achtergevel heeft aan weerszijden van een (dichtgemetselde) ingang twee vensters, overeenkomstig de vensters in de zijgevel maar van een groter formaat.

Waardering

De voormalige tweede overdekte rijbaan uit 1907 behorende bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis en vanwege de ensemblewaarde als overwegend gaaf bewaard historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex.

Tags: verdedigingswerken,tribune(b),bijgebouwen,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ripperdakazerne: tweede overdekte rijba…
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt