Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Kleverlaan 98
2023 JK, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1921-1923
Publicatie: 19991116
Rijksmonument ID: 513281
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan.

Het woningblok, dat twaalf woningen omvat, is aan drie zijden (west, zuid en oost) gesitueerd rondom het bij het woningbouwcomplex ontworpen openbare plantsoen. Dit plantsoen ligt aan de zuidzijde van de Kleverlaan, in het midden van het woningbouwcomplex, met de noordzijde direct aan de straat. Het symmetrische woningblok bestaat uit een qua goothoogte hoger opgetrokken middendeel, gelegen aan de zuidzijde van het plantsoen, en twee zijvleugels ten westen en ten oosten van het plantsoen. Het middendeel bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een doorlopend zadeldak, welke met de noklijn parallel aan de straat ligt. Centraal in dit middendeel bevindt zich een rondboogvormige poort die naar de achtergelegen tuinen leidt. De voor- en achtergevel van het middendeel van het woningblok zijn boven deze poort door de daklijst heen doorgetrokken tot een puntgevel. In deze geveltop bevindt zich een klein zes-kantig venster met daaronder een houten balkon met balkondeur. De twee zijvleugels van het woningblok zijn spiegelbeeldig aan elkaar en liggen respectievelijk ten westen en ten oosten van het plantsoen. Deze zijvleugels bestaan uit een begane grond en kapverdieping en worden gedekt door een doorlopend zadeldak met noklijn haaks op de weg. In de dakvlakken van deze zijvleugels bevinden zich oorspronkelijke dakkapellenreeksen. De eindwoningen aan de noordzijde van deze zijvleugels zijn zowel in de westelijke als noordelijke gevel (oostelijke zijvleugel) c.q. in de oostelijke en noordelijke gevel (westelijke zijvleugel) gedeeltelijk door de daklijst heen doorgetrokken en worden beëindigd door een puntgevel. In de noordelijke gevels van de zijvleugels is dit hoger opgetrokken gedeelte van de gevel naar voren toe uitgebouwd en wordt het op de hoek gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen.

De vensters in het gehele woningblok zijn zoals in de algemene complexbeschrijving is aangegeven. De vensters op de begane grond bezitten alle ter weerszijden luiken. De eindwoningen van de zijvleugels bezitten in de naar het plantsoen gerichte gevel een bay-window die doorloopt over de verdieping.

De voordeuren in het middendeel van het woningblok zijn twee-aan-twee gelegen onder een brede luifel. De enkele voordeuren in de zijvleugels liggen eveneens onder een brede luifel en daar waar de zijvleugels het middendeel van het woningblok raken, liggen twee voordeuren in een haakse hoek onder een driehoekige luifel. De voordeuren van de eindwoningen van de zijvleugels liggen verdiept in de noordelijke gevels van deze zijvleugels, en wel ter hoogte van de door de daklijst heen doorgetrokken uitbouw aldaar. Het muurwerk van deze uitbouw is ter hoogte van de voordeur plastisch vormgegeven.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woningblok, onderdeel van het complex O…
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!