Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Engelszstraat 29
2023 ET, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1921-1923
Publicatie: 19991116
Rijksmonument ID: 513276
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde DUBBELE WONING, gelegen aan de oostzijde van het woningbouwcomplex op de hoek van de Kleverlaan en de Engelszstraat. De voorgevel van de dubbele woning is pal op het kruispunt Kleverlaan, Marnixstraat, Velserstraat en Engelszstraat gericht.

De symmetrisch opgezette dubbele woning heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit een begane grond, verdieping en kapverdieping. Het pand wordt in hoofdvorm gedekt door een schilddak met wolfseinden. In het oostelijk dakschild bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel. Langs de zijgevels is het pand ter weerszijden uitgebouwd met een één bouwlaag hoge aanbouw die eindigt in een puntgevel onder steil zadeldak. De gevel van de aanbouw wordt gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoek. De voorgevel van de dubbele woning bezit een tweetal bay-windows die doorlopen tot over de verdieping. In deze voorgevel bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER DAK", J. Roodenburgh architect".

De vensters in de zijgevels van de dubbele woning bezitten ter weerszijden luiken. De voordeuren van de twee woningen bevinden zich in de zijgevel en liggen in een portiek verdiept dat zich ter hoogte van de uitbouw bevindt. Het muurwerk ter hoogte van de portiek is plastisch vormgegeven.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van de dubbele woning aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Dubbele woning beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele woning, onderdeel van het compl…
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!