Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Lelie in Bussum

Nieuwe 'S-Gravelandseweg 86
1406 NJ, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1898-1899
Architect: Willem Cornelis Bauer
Publicatie: 20001205
Rijksmonument ID: 513237
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Lelie

Inleiding

LANDHUIS "DE LELIE", in Engelse landhuisstijl, in 1898-1899 naar ontwerp van Willem Cornelis Bauer gebouwd op terrein van de kolonie "Walden" in opdracht van Frederik van Eeden. Willem Cornelis Bauer was met Van Eeden een van de oprichters van de kolonie. Frederik van Eeden bezat in het landhuis een bibliotheek-studeerkamer. Het vrijstaande landhuis ligt ver teruggerooid van de weg. De oprit loopt langs de voorgevel die haaks op de Nieuwe 's-Gravelandseweg is georiƫnteerd.

NB: de beschrijving is gebaseerd op de monumentenbeschrijvingen van de gemeente Bussum en op de gegevens uit het bouwarchief van de gemeente Bussum vanwege het ontbreken van toestemming eigenaar het landhuis te bezoeken.

Omschrijving

Het landhuis is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond met twee uitbouwen aan de achterzijde en een zeer grote aanbouw aan de linkerzijde, opgebouwd uit volumes van verschillende hoogte. Het landhuis telt een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldaken met steekkappen in verschillende richtingen. De gevels zijn gedeeltelijk wit gepleisterd.

De voorgevel (N) bevat twee topgevels. De linker, meer naar voren geplaatste, topgevel heeft ongelijke zijden. Op de begane grond bevinden zich een dubbel venster met roedenverdeling en luiken en rechts daarvan een rondboog. Op de verdieping bevindt zich een dubbel venster met roedenverdeling. Tussen de topgevels is een brede dakkapel met vensters met roedenverdeling in het verder doorlopende dakvlak geplaatst. Tegen de zijgevel (O) is een schuin geplaatste, op rechthoekige grondslag opgetrokken garage onder een zadeldak toegankelijk middels een grote, segmentvormige dubbele garagedeur van hout met ijzer beslag.

Waardering

Landhuis "DE LELIE" uit 1898-1899 is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in de Engelse landhuisstijl door de architect Willem Cornelis Bauer in opdracht van Frederik van Eeden en vanwege de herinnering aan de idealistische kolonie "Walden" te Bussum.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Lelie
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt