Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius in Bussum

Amersfoortsestraatweg
1400 AA, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1887
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 513211
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. G.C. Fabius was burgemeester van Naarden en Muiden.

Omschrijving

Het grafmonument meet 216x114x254cm en is opgebouwd uit een rechthoekig vak -afgezet met rechte hardstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan-, een kleine, dunne, iets hellend geplaatste hardstenen steen met getoogde bovenzijde en in verheven Latijns kapitaal de tekst: "HIER RUST/GERI/6 DEC. 1885-27 JUNI 1887/A.P. FABIUS-BEUDEKER/9 FEBR. 1827-31 JAN 1905", en een afgebroken zuil op een vierkante, rijk geprofileerde sokkel. Op de sokkel is aan de voorzijde een witmarmeren plaat bevestigd waarop een tekst is aangebracht in zwart gelakt verdiept Latijns kapitaal: "TER NAGEDACHTENIS/VAN/G.C. FABIUS/GEB: 15 FEBRUARI 1815/BURGEMEESTER VAN NAARDEN EN MUIDEN/1 JAN: 1865-29 APRIL 1887/DE BURGERIJ". Het grafhek, 97 cm. hoog, bevat vier rondijzeren hoekstijlen, bekroond met granaatappels. Smeedijzeren liggers en diagonalen verbinden de hoekstijlen. Op de kruising van de diagonalen is een gietijzeren rozet aangebracht.

Waardering

Het grafmonument voor oud-burgemeester G.C. Fabius is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit het vierde kwart van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: Grafmonument vo…
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!