Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje in Bussum

Amersfoortsestraatweg
1400 AA, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 513209

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Inleiding

BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectische bouwtrant in de tweede helft van de 19de eeuw. Het baarhuisje is gesitueerd aan de westzijde van het terrein aan het einde van de hoofdas.

Omschrijving

Het baarhuisje is op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen op gecementeerde plint onder zadeldak, bedekt met zwarte Hollandse pannen. De dakranden zijn gecementeerd. De voorgevel (O) is opgetrokken in rode en donkergrijze baksteen en kent een vertikale indeling door middel van uitgemetselde en terugliggende gevelvlakken. De houten deur onder boogveld, bevindt zich in een uitgemetselde boog in het midden. De randen van het muurvlak zijn uitgemetseld, aan de bovenzijde in getrapt motief. De voorgevel heeft twee zijvleugels met uitgemetselde penanten en getrapte bovenzijden.

In de zijgevels bevindt zich een venster achter diefijzer.

De achtergevel (W) is blind.

Waardering

Het 19de eeuwse baarhuisje is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een funerair dienstgebouw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: Baarhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!