Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fosforietmaalderij in Ootmarsum

Oldenzaalsestraat 21
7631 CT, Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Overijssel
Bouwjaar: 1918
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 513202

Omschrijving van Fosforietmaalderij

Inleiding

FOSFORIETMAALDERIJ, gebouwd in 1918 in opdracht van de firma Van Vlisteren & Schoemaker uit Deventer. De firma hield zich bezig met het graven naar en het verwerken van fosforiet. Zij richtte deze maalderij op in Ootmarsum in de nabijheid van het kanaal Almelo-Nordhorn waar de fosforieten, een grondstof voor kunstmest, gewassen werden en verscheept naar Agelerbrug. Later werd het gebouw eigendom van het expeditiebedrijf Van der Maas. Daarna van de Algemene Boeren en Tuinders Bond, die hem als opslagloods in gebruiknam. Vervolgens werd de loods eigendom van de Coƶperatieve Aan- en VerkoopVereniging, een onderdeel van de ABTB. Typologisch is deze zwart geteerde loods verwant aan de werfgebouwen op ZuidHollandse scheepswerven. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een niet beschermde aanbouw die als kantoor fungeert. Tussen dit kantoor en de loods is een kalkzandstenen brandkeermuur aangebracht. De loods bevindt zich tegenover de molen van Ootmarsum (monumentnummer: 31765).

Omschrijving

De voormalige maalderij bestaat uit een houtskelet van zeven traveeƫn dat staat op blpoeren en een bakstenen plint. Het gebouw heeft een afgeknot zadeldak, gedekt met Tuiles du Nord. Alle gepotdekselde gevels zijn zwart geteerd.

De gevel aan de kant van de Oldenzaalsestraat (W) is geopend in verband met de opslagfunctie. In de geveltop is een verticaal beschot aangebracht. In de zijgevels zijn paarsgewijs twaalf grote 24-ruits vensters aangebracht.

Waardering

FOSFORIETMAALDERIJ van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundige belang:

-als monument van bedrijf en techniek

-vanwege de typologie

-vanwege de ligging tegenover de molen tegen de historische kern van Ootmarsum

-vanwege de gaafheid

-vanwege de zeldzaamheid van dit type bedrijfsgebouw.

Tags: gebouwen, woonhuizen,maalderij,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fosforietmaalderij
location_on Monumenten Kaart rond Ootmarsum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!