Algemene Begraafplaats, toegangshek in Gorredijk
Omschrijving van Algemene Begraafplaats, toegangshek
Inleiding
Het HEK op de grachtdam van de begraafplaats is ontworpen in een expressionistische trant. Het ontwerp is vermoedelijk van de gemeentearchitect C. van Wamel uit 1926. Het toegangshek is stilistisch te vergelijken met het eenvoudiger uitgevoerde hekwerk bij de niet beschermde begraafplaats van Tijnje.
Omschrijving
Het toegangshek is samengesteld uit vier bakstenen stijlen: twee hoge aan beide zijden van het centrale, dubbele toegangshekwerk en twee lagere aan weerszijden ervan voor de smallere voetgangerstoegangshekken. Het metselwerk is decoratief en in verschillende patronen uitgevoerd: een ingesnoerde voet in blokkenpatroon, de schacht in kruisverband met aan alle vier zijden een verticale zaagtand-decoratie en afgesloten door een veelhoekige bekroning. De ijzeren dubbele toegangshekken zijn grotendeels gesmeed in sierlijke patronen, evenals de enkelvoudige voetgangershekken. Van de draaiende hekken zijn de onderzijde en het gedeelte aan de scharnierende zijde gesloten ter versteviging. Aan de buitenzijde van de voetgangers-hekstijlen zijn vleugelstukken in dezelfde trant aangebracht.
Waardering
Het toegangshek op de grachtdam van de begraafplaats in expressionistische trant uit 1926 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:
- vanwege de toegepaste stijlmotieven ontleend aan de Amsterdamse School,
- vanwege de bijzonder hoge mate van gaafheid van het object,
- vanwege de visuele gaafheid van het hek in relatie tot de begraafplaats en het klokketoren annex lijkbarehuis in de zichtlijn,
- als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats.
Tags: losse objecten, ed.,erfscheiding,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Algemene Begraafplaats Hegedyk 20A, Gorredijk
-
Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje Hegedyk 20A, Gorredijk
-
Woonhuis in Vernieuwingsstijl Hegedyk 7, Gorredijk
-
Museum Opsterland (1887-1955: Openbare Lagere School) (1955-1961: Openbare leeszaal) Hoofdstraat 59, Gorredijk
-
Vijf traveeën breed pand met verdieping en forse kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden Hoofdstraat 74, Gorredijk
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Gorredijk (Friesland)