Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ruimzicht: Arboretum in Doetinchem

Ds Van Dijkweg 40
7001 CV, Doetinchem (Gemeente Doetinchem)
Gelderland
Bouwjaar: 1868-1878
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 513128

Omschrijving van Ruimzicht: Arboretum

Omschrijving

ARBORETUM aangelegd op het terrein rondom villa Ruimzicht. Het Arboretum is waarschijnlijk aangelegd na 1868, de datum van aankoop van de villa met bijbehorende grond door ds van Dijk. Het is zeer waarschijnlijk dat dominee van Dijk zich intensief met de aanleg van de tuin heeft bezig gehouden. Het is niet bekend of er eventueel nog een tuin- of landschapsarchitect bij betrokken is geweest en ontwerptekeningen zijn evenmin beschikbaar. Er wordt vanuit gegaan dat het educatieve aspect een belangrijke rol heeft gespeeld bij de aanleg van de tuin. Waarschijnlijk is die aanname gebaseerd op het grote aantal boomsoorten die zich hier bevinden. Het arboretum omvat ongeveer 50 verschillende boomsoorten uit zowel binnen- als buitenland. Enkele bomen zijn reeds 100 jaar oud. De Honingboom (Sophora japonica), de Moeraseik (Quercus palustris) en de Witte treurmoerbei (Morus alba `Pendula') worden in de Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur aangemerkt als bijzondere bomen.

De elementen die het meest bepalend zijn voor het karakter van de tuin zijn de landschappelijk aangelegde vijver, de grote diversiteit aan boomsoorten en de situering van de villa precies op het midden van het terrein. Het padenstelsel is eenvoudig. Parallel aan de noordoostgrens van het terrein loopt een pad vanuit de zuidoosthoek naar de theekoepel in de noordwesthoek. Dit pad is gedeeltelijk aan weerskanten voorzien van een rij cypressen. Van hier uit lopen enkele zijpaden naar het huis dat in het midden van de tuin gesitueerd is. De afbeelding van de Parkaanleg van Ruimzicht, afgebeeld in het boek 'n Moment voor een Monument' dat is uitgegeven door de Oudheidkundige Kring Deutekom van Doetinchem (1984), geeft een uitgebreider padenstelsel weer. Op deze afbeelding lopen er ook paden over de voorzijde van het terrein. Deze paden zijn nu allemaal verdwenen.

De landschappelijke vijver is gesitueerd aan de voorzijde, ten westen van het huis. De meeste planten aan deze zijde zijn laag waardoor het huis van hieruit goed zichtbaar is. Centraal voor het huis bevindt zich een ronde, stenen vijver. Rondom omgeven door enkele rond gesnoeide struiken.

Naast het educatieve aspect kan het arboretum ook worden gezien ter ondersteuning van de architectuur.

Waardering

ARBORETUM uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

- Van historische waarde als voorbeeld van een in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd arboretum met zowel binnen- als buitenlandse boomsoorten. Bij de aanleg is ds Van Dijk nauw betrokken geweest.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een villa en een theehuis. De hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in relatie met de tuinaanleg geven het geheel een waardevolle uitstraling.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een bijzondere culturele en geestelijke ontwikkeling.

Tags: losse objecten, ed.,arboretum,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ruimzicht: Arboretum
location_on Monumenten Kaart rond Doetinchem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt