Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 in Helmond

star star star star (1)
Molenstraat 201
5701 KD, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1930
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 513100
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930

Inleiding

Dienstgebouw, voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 ten dienste van de Rooms Katholieke kerk. Het fungeert heden als wijkcentrum. IN 1931 werd het markante beeld op de hoek aangebracht.

Omschrijving

Het goeddeels vrijstaande diepe drielaags gebouw heeft een plat dak. Het linkergedeelte is iets lager. Beide dakranden zijn afgezet met een laag rode windveerpannen. Links de deur met een excentrisch geplaatste rij vensters, die aansluiten op het bredere rechter gedeelte van de gevel. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen. De voor- en zijgevels zijn tot aan de iets uitkragende betonnen luifelband die de deur aan de linkerzijde en de gekoppelde tweelichtvensters afsluit in bruinrode baksteen met siermetselverband uitgevoerd. Daar boven is de baksteen geelbruin. De betonnen luifel loopt zowel aan de linkerzijde bij de deur als aan de rechterzijde boven het volgende tweelichtvenster door. De paneeldeur is geplaatst in een portiek met inspringend metselwerk en een trede van gele baksteen. Boven de betonnen luifel is een hoog rechthoekig bovenlicht van glazen bouwstenen. De vensterdorpels zijn van rood tegelwerk. De delen tussen de vensters zijn net als de luifel uitgevoerd in beton met grof grind. Rechts op de hoek is een gestileerd hardstenen beeld geplaatst van Maria met het kindje Jezus op schoot. Op beide hoeken zijn elk twee vensters met kleine bovenlichten onder een doorgaande houten luifel geplaatst. De luifel eindigt in de rechtergevel in een sierkogel. De vensterpartijden op de eerste verdieping worden onderling verbonden door een doorgaande rij rode tegels voor de vensterdorpels. De drie vensters aan de linkerzijde hebben kleine bovenlichten en een gezamenlijke wisseldorpel. Rechts boven bij de hoek begint een uitgemetselde band die als zodanig dit rechthoekige gevelvlak accentueert. Op de tweede etage is een aaneengesloten band van vensters geplaatst over beide geveldelen.

Waardering

Het voormalige dienstgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochiaal werk in een industriestad in het interbellum, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het patronaatsgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als regionale variant van zakelijke stijlvormen en als zeldzame vertegenwoordiger van kubistiche stijlvormen aan een gebouw voor de katholieke kerk.

Tags: openbare gebouwen,gemeentelijke dienst,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijk…
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (1)
    Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930
    Molenstraat 201, Helmond, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    2
    Beste, Kwam toevallig vandaag langs dit pand gelopen en zag dat het verkocht is. Ondanks het feit dat het een Rijksmonument is houd ik mijn Helmondse hart vast. Het is al jaren in verval. Een paar weken terug is de prachtige St Jozefschool afgebroken in de Hurksestraat. Ben heel benieuwd wat er met dit bebouw gaat gebeuren. Helmond kan elke keer laten zien dat het oog het voor zijn historie. Helaas ben ik de afgelopen 50 jaar veel teleurgesteld.
In de buurt