Voormalige woonhuis in Helmond
Omschrijving van Voormalige woonhuis
De Wiel 22
Inleiding
De kern van dit voormalige WOONHUIS dateert uit het begin van de negentiende eeuw. In 1868 werd het verbouwd tot school in Neorenaissance-stijl. De Wilhelminaschool bleef tot 1900, daarna werd het door architect J.B. Kam omgebouwd tot fabrieksschool van de firma Van Vlissingen. In 1922 werd het in opdracht van de gemeente, sinds 1919 eigenaar, veranderd in een poortgebouw door J.W. Hanrath. De poort geeft toegang tot het park om het van Rijkswege beschermde kasteel. Het pand fungeert heden als kantoor- en vergaderruimte.
Omschrijving
Het tweelaagse pand telt drie traveeën met middenrisaliet, waarin een poort op de begane grond en heeft een schilddak met tuile du-Nordpannen en plat. De achtergevel is vlak, waardoor het geheel een T-vormige plattegrond heeft. De begane grond is opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen om de rondbogen en hardsteen cordonlijsten en aanzetstenen. De middelste boog is lager dan die aan de zijden.
De overige geveldelen zijn van rode handvorm baksteen, die wordt afgewisseld door donkere baksteen speklagen en gele siermetselbanden. In de risaliet is op de verdieping een smal schuifvenster onder segmentboog geplaatst en in het getrapte tuitgeveldeel er boven een rondboograam. In de zijdelen een gekoppeld schuifvenster, onder segmentboog met boogvulling. Hier boven een vierruits dakkapel onder zadeldak. Onder de gootlijst een tandlijst en een muizetandlijst.
De boogconstructie van de doorgang wordt afgedekt met hangkoepelgewelven van gele baksteen, rustend op rode baksteen pijlers en bogen met natuursteen tussenstukken en aanzetblokken. In een tweelaagse uitbouw onder plat dak bevindt zich een paneeldeur met gietijzeren sierrooster uit ca. 1900, met bovenlicht.
De vlakke achtergevel, die naar het park gekeerd is, heeft eveneens drie poorten, de middelste lager dan de andere. Het metselwerk is hetzelfde als in de voorgevel. Op de etage twee gekoppelde schuifvensters onder segmentboog en twee dakkapellen onder zadeldak.
Waardering
Het poortgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, die treffend tot uiting komt in de opeenvolgende bestemmingen en de bouwgeschiedenis van het pand. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Neo-renaissancestijl en tevens voor het werk van de architecten Kam en Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de relatie tot het reeds beschermde kasteel en het hieromheen gelegen kasteelpark. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als poortgebouw met een gecompliceerde bouwgeschiedenis.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Giel Van Hooff (30 maart 2018 02:00)
star star star starer is klakkeloos uit een bestaande bron geput. Al bij de bestudering van de geschierdenis van de Wilhelminaschool tgv 125jarig bestaan, in 1992, heb ik aangetoond dat dit gebouw direct ontworpen is als tweeklassige school met daarboven woonvertrekken voor de leerkrachten en dateert uit 1893, een ontwerp van een van de ouders en lid van het schoolbestuur, ir. Jan Benjamin Kam.
In de buurt
-
Voormalige Hervormde kerk Kerkstraat Zuid 19, Helmond
-
Kasteel Helmond Kasteelplein 1, Helmond
-
Winkel-woonhuis met gevel uit 1890 Kerkstraat 48, Helmond
-
Woonhuis Kerkstraat 47, Helmond
-
Toren Sint-Lambertuskerk Kerkstraat 54, Helmond
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Helmond (Noord Brabant)