Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne in Helmond

Kanaaldijk N.W. 83b
5707 LC, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20000705
Rijksmonument ID: 513055
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Inleiding

VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwingen plaats in 1927 en in 1990.

Omschrijving

De tweelaagse villa heeft in totaal drie brede vensterassen en een schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen. De nokas ligt parallel aan de straat. De linker travee is iets achterwaarts verschoven. De linkergevel is deels vastgebouwd aan het buurpand op nummer 83. De gevel is geblokt gepleisterd en zandsteenkleurig, geleed door lijsten en afgesloten door een kroonlijst.

De samengestelde schuifvensters met vernieuwd glas-in-lood bovenlicht hebben een basement met verdiepte gebosseerde velden en worden omlijst door profielen welke met voluutconsoles een geprofileerde lijst dragen. Bij de identieke schuifvensters zijn deze velden vlak afgewerkt. Op de etages hebben de vensters aan weerskanten korte pilasters met cannelures en composietkapiteel tussen gepleisterde siervelden, die een lijst dragen.

In de rechterzijgevel bevindt zich de entree onder het in 1927 aangebouwde balkon op pijlers met banden. Een groot samengesteld raam met decoratie zoals hierboven beschreven komt uit op dit balkon.

Zowel voor als achter het huis bevindt zich een tuin met diverse grote loofbomen die geplant zijn in de bouwtijd van het huis.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop eclectische motieven worden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het object is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa, in eclectische stijl gebouwd in …
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!