Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige dienstwoning in Helmond

Deurneseweg 9
5709 AH, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1929
Architect: G. Deur
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 513008
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalige dienstwoning

Inleiding

Voormalige DIENSTWONING, gebouwd in 1929 in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus in 1929. Het expressionistische pand werd ontworpen door architect G. Deur. De vensters zijn in de loop van de tijd deels vereenvoudigd.

Omschrijving

Het tweelaags pand bezit gevels van machinale baksteen met rollagen en een samengesteld schilddak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het dak heeft een grote overstek. De voorgevel is asymetrisch ingedeeld. De middentravee risaleert en bevat de voordeur onder houten luifel. Naast de deur zijlichten en gemetselde sierblokken, overgaand in geblokt metselwerk. Aan beide zijden van de deur een openslaand raam met vierdelig bovenlicht. Na dit raam volgt aan weerskanten een terugspringende travee met een raam.

In de borstwering boven de luifel is in relief metselwerk een kruis aangebracht. Hierboven in de versmalde risaliet een openslaand raam, aan beide zijden ernaast nog twee en in de terugspringende travee weer een.

De zij- en achtergevels hebben geen bijzonder architectonische vormgeving.

Waardering

De voormalige dienstwoning is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de stichting van opleidingsinstituten door katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de verwerking van expressionistische motieven en als voorbeeld uit het werk van G. Deur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een voorbeeld van een congregatieklooster van de hand van deze Nijmeegse architect.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!