Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eclectische villa met aangebouwd koetshuis in neo-renaissancestijl in Uden

Prior Van Milstraat 22
5402 GH, Uden (Gemeente Uden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1902
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 512981
Type: Woonhuis

Omschrijving van Eclectische villa met aangebouwd koetshuis in neo-renaissancestijl

Inleiding

In 1892 opgetrokken eclectische VILLA met in 1902 aangebouwd koetshuis in neo-renaissancestijl met een ruime, parkachtige voor- en achtertuin. Het mansardedak met topgevel en oeil-de-boeufs is kort na 1945 bij brand verloren gegaan.

Beschrijving De villa telt twee bouwlagen en is opgetrokken uit machinale baksteen. De voorgevel heeft gepleisterde hoekblokken en een middenrisaliet met ingang. Cordonlijsten onder de ramen van begane grond en verdieping bewerkstelligen een horizontale indeling. De lijst op de etage heeft een tandlijst in gele baksteen. De T-ramen hebben getoogde rollagen met sluitstenen, op de begane grond met voluten. Dubbele voordeur met rijk gedetailleerde renaissance-paneeldeuren met siersmeedwerk. De kroonlijst rust op voluten, ertussen bevinden zich vijf velden met het jaartal en rankmotieven. In de zij- en achtergevels getoogde T-ramen en aan de achterzijde een aangebouwde serre met plat dak. Aan de linkerzijde een in 1902 aangebouwd koetshuis van baksteen met speklagen onder leien schilddak met dakkapel.

Boven de gewijzigde dubbele deur een ontlastingsboog met siermetselwerk en een kroonlijst op voluutconsoles. Balustrade met jaarsteen. Inwendig middengang met marmeren vloer, tochtdeuren met mousselineglas en geëtst glas. In de kamer-en-suite twee schoorsteenmantels met spiegel in renaissance-omlijsting. In beide schoorsteenmantels de originele laat-negentiende-eeuwse kachels. In de keuken de oorspronkelijke veelkleurige tegelvloer.

Voor het huis een tuin met oudere bomen, achter het huis een diepe parkachtige tuin met beukenbomen.

Waardering

De rijk gedetailleerde villa met tuin is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde woningen voor de dorpse elite; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering.

Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eclectische villa met aangebouwd koetsh…
location_on Monumenten Kaart rond Uden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt