Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoolgebouw in Uden

Walterus Pijnenborghhof 1
5401 XT, Uden (Gemeente Uden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1921-1922
Architect: C. Franssen
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 512973
Type: Gebouw

Omschrijving van Schoolgebouw

Inleiding

Naast het klooster der paters Kruisheren bevindt zich een langgerekt SCHOOLGEBOUW uit 1921-22, dat in 1924 nogmaals is uitgebreid. Het is ontworpen door architect C. Franssen in een sobere baksteenstijl met motieven van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Het uit baksteen opgetrokken geheel bestaat uit een uit 1924 daterend, dwarsgericht voorgebouw van drie traveeën diep met een tussenlid van vier traveeën en hierop aansluitend een uit 1921 daterend onderkelderd gebouw van elf traveeën, afgesloten door een trappehuis. Het voorgebouw heeft een schilddak met tuile du nord-pannen, de overige delen hebben een zadeldak. Het voorgebouw vertoont een rijke detaillering in baksteen.

De voorgevel is symmetrisch en heeft een middenrisaliet met bekroning in natuursteen, geflankeerd door blinde zijvelden. In de driedelige risaliet de glas-in-loodramen van het trappehuis, geflankeerd door twee terugliggende ingangen met paraboolboog, paneeldeuren en glas-in-lood bovenlicht. De bogen met ornamentale, natuurstenen aanzet- en sluitstenen en erbinnen twee gekoppelde ramen. De zijgevels van de eerste drie traveeën hebben een kolossale orde in baksteen met gestileerde ionische bekroningen in natuursteen, die doorloopt over de overige vier traveeën. Boven de lijst een lage mezzaninoverdieping met gegroefd metselwerk. Samengestelde zes- en driedelige ramen, deels met kleine roedeverdeling, deels met glas-in-lood uit ca. 1960. Deze vleugel heeft een gedenksteen met de tekst: "ME POSUERUNT CRUCIGERI, AUSPICE HENRICO HOLLMANN PRID. NON. IUN. A.D. MCMXXIV".

Het achtergebouw is overeenkomstig maar eenvoudiger vormgegeven. In hoofdzaak is er ook hier sprake van een bakstenen pilastergevel met een gestileerde kolossale orde over twee etages, waarboven een lagere mezzaninoverdieping, afgesloten door een brede lijstgoot op klossen. Tussen de pilasters drie- en zesdelige samengestelde ramen, met kleine roedeverdeling. De indeling van het trappehuis wijkt hiervan af. Tegen de eindgevel aan de achterzijde toiletuitbouwen. De gevelsteen draagt de tekst: "ME POSUERUNT PL.R.D.H. HOLLMANN, MAG. GEN. ORD. S. CR. ET G. VAN MIL, PRIOR UDENSIS, 6.10.1921".

Waardering

Het schoolgebouw is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke en onderwijskundige ontwikkeling van Oost-Brabant en heeft ensemblewaarde als deel van een ensemble van kerkelijke gebouwen nabij het Kruisherenklooster.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoolgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Uden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!