Voormalige mitrailleurkazemat, genaamd keverdijk in Weesp
Omschrijving van Voormalige mitrailleurkazemat, genaamd keverdijk
Inleiding
Voormalige MITRAILLEURKAZEMAT, genaamd "Keverdijk", thans zonder functie, gebouwd omstreeks 1932 door de Nederlandse landmacht als onderdeel van de Vesting Holland, een verdedigingsgordel van permanente versterkingsbouw en inundatievoorzieningen, ter bescherming van het westen van Nederland. De kazemat "Keverdijk" maakte deel uit van het Oostfront, Groep Naarden. De kazemat is gelegen op ongeveer 50 m ten noordoosten van de Kreugerlaan, grotendeels aangeaard en begroeid met bomen en struiken. De kazemat diende ter verdediging van de in 1927 aangelegde provinciale weg Amsterdam-Weesp-Hilversum, die op deze plaats de verboden kring van Fort Uitermeer doorsneed. Van defensiewege werd de noodzaak gevoeld om ter plaatse een mitrailleurkazemat te bouwen naar getandaardiseerd ontwerp van 1928 uit de Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen no. 77 (V.I.S.).
Omschrijving
Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde (zuidoost- en noordoostwand) een wanddikte van 1.80 m. De zuidwestwand heeft een dikte van 1.60, de noordwestwand van 1.00 m. De dekkingsdikte bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De kazemat staat op een onderheide betonnen funderingsplaat van 17.25 m bij 19.70 m. De kazemat meet als grootste lengte 7.25 m, breedte 9.20 m en hoogte (inclusief funderingsplaat) 5.50 m. De ingang bevindt zich links in de noordwestwand en wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte- waarin een periscooptoestel was opgesteld- en mitrailleurkazematruimte met schietgat in de zuidoostwand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. De inwendige hoogte van de kazemat bedraagt 1.70 m.
Waardering
De voormalige mitrailleurkazemat "Keverdijk"is van algemeen belang uitcultuurhistorisch oogpunt als element uit de krijgsgeschiedenis, in casu de krijgsgeschiedenis uit het Interbellum in Nederland, waarbinnen het gebouw deel uitmaakte van het verdedigingsproject onder de naam Vesting Holland. De kazemat is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf en herkenbaar gebleven voorbeeld van een mitrailleurkazemat; als element uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland; als zeldzaam geworden voorbeeld van een mitrailleurkazemat type V.I.S. , een kazemattype waaraan een gestandaardiseerd ontwerp ten grondslag lag en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonconstructie uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland.
Tags: verdedigingswerken,bomvrij militair object,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Voormalige mitrailleurkazemat, genaamd keverdijk Kreugerlaan 1, Weesp
-
Fort bij Uitermeer, Fort-, sluis- en brugwachterwoning fort uitermeer, Weesp
-
Fort bij Uitermeer, Schutsluis fort uitermeer, Weesp
-
Uitermeerse Sluis Kreugerlaan 1, Weesp
-
Fort bij Uitermeer, Schutsluis en ophaalbrug fort uitermeer, Weesp
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Weesp (Noord Holland)