Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sperwer in Vlieland

star star star star (2)
Duinkersoord 90
8899 KC, Vlieland (Gemeente Vlieland)
Friesland
Bouwjaar: 1938-1939 1939 1938-1939
Architect: onbekend
Publicatie: 19990713
Rijksmonument ID: 512831
Type: Overig

Omschrijving van Sperwer

Inleiding

De RECREATIEWONING "Sperwer" te Vlieland staat in de voorste, meest zuidelijke rij huizen in het 'Duinkersoord', een duingebied dat vanaf eind jaren twintig bebouwd is met recreatiewoningen en zich uitstrekt vanaf de bosrand ten noorden van het dorp Oost-Vlieland tot aan de laatste duinenrij. De "Sperwer" staat iets terug en verhoogd, aan de noordzijde van de oost-west lopende weg tussen bosrand en duingebied. De woning is gebouwd in 1938/39 met toepassing van elementen uit de Interbellum-architectuur, typerend voor de woningbouw uit die periode. De architect en/of aannemer is tot dusver onbekend; oorspronkelijk stond een identieke woning links naast de "Sperwer": deze is afgebrand. De rechthoekige kavel loopt naar achteren toe omhoog, waardoor het huis enigszins met het duin in de rug staat. De recreatiewoning is bijzonder gaaf; alleen de houten borst-wering van de veranda is waarschijnlijk vernieuwd; ook heeft het interieur kleine wijzigingen en moderniseringen ondergaan.

Omschrijving

De recreatiewoning "Sperwer" is in één bouwlaag met zolderverdieping gebouwd uit horizontale, met carbolineum bewerkte planken, op een rechthoekige plattegrond, onder een schilddak met aan de voorzijde een wolfeind. Het dak is gedekt met riet en bevat in het linker- en het rechter dakschild een dakkapel met dubbele tweeruitsvensters, onder afzaat; oranje rietvorsten op de nok; ruim overstek met houten betimmering. Onder in de rechter zijgevel is de toegang naar de kelder, te bereiken via een aflopend paadje met keermuur aan weerszijden. Aan de voorzijde is een veranda, iets breder dan het huis, met gesloten borstwering van horizontale planken; daarop vierkante houten stijlen die het dakoverstek dragen. De kleurstelling is nog oorspronkelijk: op de gevelhoeken een smalle lijst die donkerrood geverfd is, evenals de stijlen van de veranda; de borstwering daarvan is groen; de kozijnen en een lijst binnen de topgevel zijn wit. De voorgevel en de zijgevels bevatten dubbele drieruits-vensters.

De voorgevel is met twee vensters en openslaande drieruits-deuren geheel transparant op de eerste bouwlaag. Dit effect wordt nog versterkt door een venster direct vooraan in de beide zijgevels. In de topgevel is onder het venster een houten bloembak bevestigd; daaronder een wit houten bord met de naam "Sperwer" erop geschilderd. De achtergevel bevat een drieruitsdeur als tweede ingang.

Het INTERIEUR bezit nog een vrijwel oorspronkelijke PLATTEGROND, maar bevat verder geen monumentale onderdelen.

Waardering

De recreatiewoning "Sperwer" uit 1938/39 te Vlieland is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van het zich ontwikkelende toerisme op Vlieland in de jaren twintig en dertig van deze eeuw,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de bouwstijl, waarbij elementen van de Interbellum-architectuur zijn toegepast;

- vanwege de beeldbepalende ligging, iets verhoogd vanaf de weg en aan de rand van het duingebied.

Tags: gebouwen, woonhuizen,recreatiehuisje,sport en recreatie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sperwer
location_on Monumenten Kaart rond Vlieland

Recensies (2)
  Sperwer Sperwer
  Duinkersoord 90, Vlieland, Friesland, NL
 • star star star star
  3
  Toen ik 6 weken oud was ( april 1951) logeerde ik in de Sperwer met mijn ouders en 2 grote zussen! Een prachtig huis. Morgen ( 30 april 2022) fiets ik er weer even langs!
 • Sperwer Sperwer
  Duinkersoord 90, Vlieland, Friesland, NL
 • star star star star
  3
  mijn zoon heeft vroeger bij wietse de boer bagage gedaan en vond hij het toen al het mooiste huisje nu woont hij in Mexico en is kunstenaar en gaat exposeren in de reddingsbootschuur. op vlieland met de bekende frida khalo portretten et als bonus huisje de sperwer! misschien leuk om te weten! ina kuiper !
In de buurt