Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Politiebureau in Heerlen

star star star star (2)
Heulsstraat 39
6413 EH, Heerlen (Gemeente Heerlen)
Limburg
Bouwjaar: 1922
Architect: J. Stuyt en Anton Bartels
Publicatie: 19990720
Rijksmonument ID: 512780
Type: Gebouw

Omschrijving van Politiebureau

Inleiding

In 1922 in een traditionele stijl gebouwd POLITIEBUREAU ten behoeve van de wijk Heerlerheide.

Het politiebureau werd gebouwd naar een ontwerp van de architecten J. Stuyt en A. Bartels.

Het gebouw is gesitueerd op de hoek van de Heulsstraat en de Netelstraat.

Aan de achtergevel zijn diverse aanbouwen van omstreeks 1990 gerealiseerd. Deze zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige politiebureau bezit een V-vormige plattegrond, telt twee, deels drie, bouwlagen en een dakverdieping. De zadeldaken en schilddaken zijn gedekt met leien in kruisdekking. Houten bakgoot op houten klossen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. Rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten. Rechthoekige houten deuren. Deur van hoofdtoegang met rondboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Vensters in de achtergevel met kunststof kozijnen.

HOEKGEDEELTE MET HOOFDINGANG iets vooruitspringend en met afgeschuinde hoek. Dit bouwvolume telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met leien. Op het dak een dakkapel, en een lantaarn met hierin een uurwerk.

Hoofdingang met een Florentijnse boog in natuursteen. Aan de bovenzijde van de vensters in de tweede bouwlaag van het hoekgedeelte een drietal gevelstenen met symbolen van o.a. de rechtspraak.

FRONTGEVELS AAN HEULSSTRAAT EN NETELSTRAAT vrijwel identiek.

Beide gevels met natuursteen plint. Hoekdelen iets vooruitspringend en uitlopend in een doorlopend geveldeel met drie bouwlagen en afgedekt met een schilddak en bekroond met een nokpion. In beide hoekdelen een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Bouwvolume aan de Heulsstraat met een blinde linkerzijgevel.

Aan de ACHTERGEVEL enkele uitbouwen in een en twee bouwlagen met platte daken. Aan deze uitbouwen diverse aanbouwen van omstreeks 1990.

Hoofdstructuur van het INTERIEUR van het gebouw bestaande uit o.a. gangen, trappenhuis en aangrenzende vertrekken, is vrijwel in tact.

Waardering

Het voormalige politiebureau van Heerlerheide bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en typologische ontwikkeling. Het gebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor het oeuvre van de architecten Jan Stuyt en Anton Bartels, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Binnen de hiƫrarchische architectuur van Stuyt betreft dit een typisch voorbeeld van een overheidsgebouw bedoeld ter ordehandhaving in een grote mijnwerkerskolonie. Ensemblewaarde ontleent het object aan zijn situering en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische, functionele en typologische zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,politiebureau,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Politiebureau
location_on Monumenten Kaart rond Heerlen

Recensies (2)
  Politiebureau Politiebureau
  Heulsstraat 39, Heerlen, Limburg, NL
 • star star star star
  4
  Als trotse bewoner van dit pand, ben ik op zoek naar verhalen en voorwerpen behorende tot het rijke verleden van dit stukje Heerlerheide en in het bijzonder dit pand. Zelf ben ik begonnen met het verzamelen van politie uniformen en overige objecten behorende tot de veldwachters of gemeentepolitie die ooit gestationeerd waren in dit voormalig politiebureau. Weet U zelf iets te vertellen of heeft U fotomateriaal uit die tijd (1920-1960) en bent U bereid dit te delen met mij? Neemt U dan gerust kontakt met mij op. (kauffman463@gmail.com)
 • Politiebureau Politiebureau
  Heulsstraat 39, Heerlen, Limburg, NL
 • star star star star
  5
  Ik woon in dit prachtige pand en vind het geweldig! Binnen zijn oude elementen terug te vinden, geheel origineel. Woning is dan ook met respect voor historische waarde gerenoveerd met hoogwaardige materialen. Kelders waren vroeger het cellencomplex. Heel bijzonder huis met geschiedenis. Ik wil hier nooit meer weg!
In de buurt