Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd in Heerlen
Omschrijving van Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd
Inleiding
Vier OPZICHTERSWONINGEN onder-één-kap zijn gebouwd rond 1910-1915 in opdracht van de Oranje Nassau I mijnen. De woningen zijn gebouwd in Lotharingse stijl vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Lugten. De woningen vormen met nog vier blokken beambtenwoningen, een blok hoofdopzichterswoningen en de directeursvilla het complex Sittarderweg.
Van BESCHERMING UITGESLOTEN zijn elke garage of bijbouw bij de panden. Bij pand nr. 80 de rolluiken van omstreeks 1990.
Omschrijving
Het blok van vier OPZICHTERSWONINGEN heeft één en twee bouwlagen onder wolfsdaken. Het dak loopt evenwijdig aan het blok en heeft een haaks wolfsdak ter plaatse van de risaliet. Op het dak staan dakkapellen onder een schilddak en schoorstenen, er liggen muldenpannen en kleine dakramen. Pand nr.74 heeft pannen van omstreeks 1990 en nr.80 betonpannen. De houten geprofileerde bakgoot op consoles ter plaatse van de risaliet een cirkel- of ruitmotief. Pand nr.74 en 76 hebben een ruitmotief. De hoofdzakelijk L-vormige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand, evenals de indeling van de gevels. De voor- en zijgevels hebben een risalerende, gecementeerde plint en een optrek van baksteen in kruisverband met speklagen. Voor de plint bevinden zich roosters. De achtergevel is gecementeerd en heeft rode speklagen en strekken. In de gevels bevinden zich segmentboogvormige kozijnen met houten deuren en vensters met bovenlicht met roedeverdeling. De segmentboogstrek heeft gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Verder muurankers, natuursteen dorpels en oorspronkelijk luiken. Bij pand nr.74 zijn alle luiken aanwezig. Pand nr.76 heeft keukenraam met luiken. Pand nr.78 heeft achter luiken. De VOORGEVEL van elk pand heeft een bouwlaag en een risaliet waarin de entree is geplaatst. De entree is bereikbaar met twee gecementeerde baksteen treden en natuursteen dorpel. Naast de entree ligt een smal venster met roedeverdeling en in de topgevel met wolfseind bevindt zich een venster. Pand nr.78 heeft geel figuurglas in gangraam en pand nr.80 heeft een deur van omstreeks 1990. Onder het wolfseind zijn getrapte vleilagen aanwezig. Naast de risaliet bevinden zich twee vensters, de hoekpanden hebben hier maar één venster. Pand nr.76 en 78 hebben bovenlichten zonder roedeverdeling. Pand nr.80 heeft in de eerste laag kunststof kozijnen. Boven dit geveldeel bevindt zich een dakkapel met driedelig venster met bovenlicht, de zijkanten zijn bekleed met leien. Pand nr.80 heeft bitumen tegen zijkant van dakkapel. De ZIJGEVEL is asymmetrisch en heeft twee traveeën met in de eerste laag blinde vensters en in de tweede een groot en een klein venster. De ACHTERGEVEL van elk pand heeft twee traveeën. In de eerste laag bevinden zich twee vensters, waaronder een driedelig ter plaatse van de keuken. Panden nr.74, 76 en 80 hebben tuindeuren in plaats van een raam. Pand nr.78 heeft in de eerste laag raam met bovenlicht zonder roedeverdeling. Tegen de achtergevel staat een L-vormig volume van een laag onder een zadeldak met muldenpan met in de gevel een deur, een venster en een luik. Deze is bij pand nr.76 deels bekleed met hout en deels gecementeerd. In de tweede laag van de achtergevel bevinden zich twee tweedelige vensters. De structuur van het INTERIEUR van pand nr.74 is in tact, van de panden nr.76, 78 en 80 redelijk in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.
Waardering
De voormalige opzichterswoningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling van beambtenwoningen voor de mijnbouw, binnen de destijds geldende hiërarchische structuur. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het materiaalgebruik en de ornamentiek. De woningen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Sittarderweg, een voorbeeld van hiërarchie in de huisvesting van mijnpersoneel, die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. De woningen zijn van algemeen belang wegens de redelijke architectonische gaafheid van exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid. Wegens de zichtbare en tastbare bouwmassa's en als relict van het mijnwezen zijn deze opzichterswoningen tevens van algemeen belang.
Tags: gebouwen, woonhuizen,opzichterswoning,dienstwoning,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I Sittarderweg 70, Heerlen
- Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd Sittarderweg 82, Heerlen
- Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd Sittarderweg 90, Heerlen
- Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd Sittarderweg 98, Heerlen
- Vier opzichterswoningen onder één kap gebouwd Sittarderweg 106, Heerlen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Heerlen (Limburg)