Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I in Heerlen

star star star star (1)
Sittarderweg 70
6412 CJ, Heerlen (Gemeente Heerlen)
Limburg
Bouwjaar: 1910-1915
Publicatie: 19990714
Rijksmonument ID: 512760
Type: Woonhuis

Omschrijving van Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I

Inleiding

Twee HOOFDOPZICHTERSWONINGEN onder-één-kap zijn gebouwd rond 1910-1915 in opdracht van de Oranje Nassau I mijnen. De woningen zijn gebouwd in Lotharingse stijl vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Lugten. De woningen vormen met twintig beambtenwoningen en de directeursvilla het complex Sittarderweg.

Pand nr.70 heeft omstreeks 1995 de gevel gereinigd en de speklagen en de aanzet- en sluitstenen wit geschilderd. Pand nr.72 heeft klapramen in bovenlichten in eerste laag en in achtergevel deuren van omstreeks 1990.

Omschrijving

Het blok van twee HOOFDOPZICHTERSWONINGEN heeft twee bouwlagen onder schild- en wolfsdaken. De wolfsdaken, evenwijdig aan het blok ontmoeten in het midden een haaks gelegen schilddak, dat uitloopt in twee kleinere wolfsdaken. Op het dak liggen muldenpannen met kleine dakramen en schoorstenen. De houten geprofileerde bakgoot op consoles heeft centraal een ruitmotief. De hoofdzakelijk L-vormige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand, evenals de indeling van de gevels. De gevels hebben een risalerende plint onder natuursteen afdeklaag en optrek van baksteen in kruisverband met speklagen. In de gevels bevinden zich segmentboogvormige kozijnen met houten deuren en tweedelige vensters beide met bovenlicht. De segmentboogstrek heeft gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Elke VOORGEVEL heeft vier traveeën waarvan twee risalerend. In het terugliggende deel is de entree geplaatst. De entree met orginele deur heeft drie natuursteen treden en dorpel. Per bouwlaag bevindt zich in elk travee een venster, ook in de topgevel met wolfseind. Onder het wolfseind zijn getrapte vleilagen aanwezig.

De ZIJGEVEL heeft centraal drie smalle verspringende vensters ter plaatse van het trappenhuis. Hieronder ligt een klein dubbel venster omgeven door een gepleisterde band. Verder per bouwlaag één venster, de onderste is driedelig. In het verlengde van de zijgevel ligt een volume van een bouwlaag onder een platdak, deze heeft twee vensters en geen plint. De ACHTERGEVEL van elk pand is geheel wit gestuct en heeft een risaliet. In de eerste laag bevindt zich een erker met dubbele houten deuren met vensters gelegen tussen vensters en onder een gedeeltelijk schuin dak met glas. Naast de erker een achterdeur met een venster naast de uitbouw van de bijkeuken. In de tweede laag ligt boven de erker een balkon met stalen balkonhek en in de gevel een dubbele balkondeuren. Aan weerszijden van het balkon en tussen de woningen staat een witgepleisterde baksteen muur met ezelsrug, deze loopt gedeeltelijk schuin. Onder de goot is een bloktand metselwerk aangebracht.

De structuur van het INTERIEUR van pand nr.72 is in hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Waardevolle interieuronderdelen zijn onder meer het decoratief stucplafond in woonkamer en de slaapkamers, de schuifdeuren naar de serre en het trappenhuis.

Waardering

De voormalige opzichterswoningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling van beambtenwoningen voor de mijnbouw, binnen de destijds geldende hiërarchische structuur. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het materiaalgebruik en de ornamentiek. De woningen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Sittarderweg, een voorbeeld van hiërarchie in de huisvesting van mijnpersoneel, die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. De woningen zijn van algemeen belang wegens de redelijke architectonische gaafheid van exterieur en de cultuurhistorische- en architectuurhistorische zeldzaamheid. Wegens de zichtbare en tastbare bouwmassa's en als relict van het mijnwezen zijn deze hoofdopzichterswoningen naar ontwerp van architect A. Lugten tevens van algemeen belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,opzichterswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I
location_on Monumenten Kaart rond Heerlen

Recensies (1)
    Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I Hfd.Opz.woning tbv Oranje Nassau I
    Sittarderweg 70, Heerlen, Limburg, NL
  • star star star star
    4
    Het interieur van nr 70 bevat de originele plafonds met ornamenten en de originele schuifdeuren tussen woonkamer en kamer ensuite.